Η κρίση κρύβει ευκαιρίες! Σπίτια, αυτοκίνητα, διακοπές με μειωμένες τιμές!

Λίγοι μεν αλλά σίγουρα κάποιοι και κάποιες από σας ανήκουν σε αυτούς που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη και σκέφτονται πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν έξυπνα, τώρα που έχουμε οικονομική κρίση. Ίσως είναι τώρα η ευκαιρία για την αγορά ενός ακινήτου που καιρό σκέφτεσαι ή ενός αυτοκινήτου.

Αναμφίβολα λόγω της κατάστασης οι ευκαιρίες σε όλους τους τομείς είναι πάρα πολλές. Ακόμη και στην ένδυση και την υπόδυση. Πόσο μάλλον στα ακίνητα, τα αυτοκίνητα και στις διακοπές!

Oι ευκαιρίες στα ακίνητα!

Ο πρόεδρος ομοσπονδίας κτηματομεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης δήλωσε στο TLIFE: “Η ύφεση στην κτηματαγορά συνεχίζεται γιατί όπως βλέπουμε η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη, γι’ αυτό λοιπόν υπάρχουν πολλές καλές ευκαιρίες για απόκτηση κάποιας κατοικίας οι οποίες ευκαιρίες βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Οι ευκαιρίες δημιουργούνται και δημιουργήθηκαν, από ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και γενικότερα να ανταποκριθούν πια στα έξοδά τους, ή από ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν την οικογενειακή τους ζωή πουλώντας το ακίνητό τους ώστε να πάνε σε κάτι μεγαλύτερο ή σε κάτι μικρότερο. Έτσι λοιπόν επειδή υπάρχει απουσία αγοραστών οι πωλητές όταν θέλουν να πουλήσουν και ταυτόχρονα βιάζονται κιόλας πωλούν τα ακίνητά τους σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ένα ακίνητο να το βρίσκουν σε πολύ λογική τιμή. Δεν υπάρχουν περιοχές που έχουν πολλές ευκαιρίες και άλλες περιοχές που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, γιατί είναι παντού! Αυτό που μπορεί να υποστηριχτεί είναι ότι τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τις βρίσκουμε στα μεγάλα ακίνητα και στα πολλά τετραγωνικά. Οι ιδιαίτερες ευκαιρίες δεν εστιάζονται σε ακίνητα κάτω των 100 τ.μ αλλά σε μεγαλύτερα. Οι τιμές υποχώρησαν στο σύνολο της επικράτειας γύρω στο 13%, αλλά γενκότερα μπορεί κάποιος να βρεί μία ευκαιρία με -10% στην τιμή αλλά πολύ πιθανό να βρει και με -25%.”

Από το μεσιτικό Project Real Estate μας είπανε: “Οι τιμές έχουν εκλογικευτεί! Είναι το σημαντικότερο και βρίσκονται σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο με μία πτώση της τάξεως του 10-15% για τα ενοίκια και πτώση 20-25% για αγορά σ’ όλη την Αθήνα. Για παράδειγμα, ένα νέο διαμέρισμα 100 τμ στα βόρεια προάστια μπορούμε να το βρούμε τώρα 700 €. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια μεγάλα διαμερίσματα που συμφέρει κάποιος να τ αγοράσει γιατί έχουν μία τιμή που θα μπορούσε κάποιος να τα νοικιάσει , πληρώνοντας το δάνειό του αγοράζει κάποιο διαμέρισμα. Συμφέρει ν’ αγοράσει κάποιος στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα βόρεια και τα νότια συμφέρει γενικά η αγορά, όχι η ενοικίαση. Στα διαμερίσματα 80-95τμ έχουν μείνει ίδια τα χρήματα ενοικίου και αγοράς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες σε όλη την Αθήνα, υπάρχουν διαμερίσματα που πωλούνται στην αντικειμενική τους αξία και πολλά που είναι κάτω της αντικειμενικής.

Από το μεσιτικό γραφείο ΕΝΟΙΚΩ η κυρία Τζένη Χαραμουντάνη:Τα μικρά διαμερίσματα, 35-60 τ.μ είναι πάρα πολύ εμπορικά λόγω της ζήτησής τους, άρα οι τιμές είναι σταθερές, περίπου οι ίδιες έναντι των τιμών που είχαν προ κρίσης. Βλέπει κανείς μία ελαχιστότατη μείωση της τάξης του 2-3% όχι παραπάνω στα διαμερίσματα όπου υπάρχει ζήτηση, όχι μόνο στα νότια προάστια αλλά παντού. Δεν χτίζονται πια μικρά διαμερίσματα γιατί δεν εξυπηρετεί πια τους κατασκευαστές. Είναι μικρότερα τα έξοδα γι’ αυτούς να πάρουν ένα οικόπεδο και να χτίσουν μεγάλα διαμερίσματα από 70τμ και πάνω. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν μικρά διαμερίσματα. Δηλαδή τα μικρά διαμερίσματα έχουν κρατήσει περίπου σταθερές τις τιμές τους , από 400€ μέχρι 500€ προσφέρονται προς ενοικίαση τα νέα σπίτια. Από 300€ η γκαρσονιέρα – 450€ αξιοπρεπέστατα διαμερίσματα μέχρι 40-45τμ. Συμφέρει περισσότερο κάποιον να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα μεγάλο από 70τμ και άνω σε οποιαδήποτε περιοχή, γιατί υπάρχει προσφορά μεγάλη σε αυτά και μικρότερη ζήτηση. Τα πληρώνεις στην ίδια τιμή με το 2άρι. Τον συμφέρει σε τμ να πάρει κάτι μεγαλύτερο με τα ίδια λεφτά. Οι πωλήσεις έχουν πέσει γενικά. Στη Βούλα και στη Βάρκιζα και τα λοιπά είναι πιο ακριβά γενικά σε σχέση με Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη. Το τμ έχει πέσει-μειωθεί μέχρι και 2500€ σε νεόκτιστα με πάρκινγκ κι αποθήκη. Πληθώρα διαμερισμάτων προς πώληση υπάρχει και στο κέντρο σε πολύ προσιτές τιμές

Από τη μεσιτική εταιρεία re/max: “Σίγουρα οι περιοχές που έχουν πληγεί απο την κρίση είναι περιοχές όπου είναι πυκνοκατοικημένες όπως π.χ Νίκαια, Κορυδαλλός, Σεπόλια, Πατήσια, Ν.Ιωνια, Περισσός εκεί δηλαδή όπου υπάρχει μεγάλη πληθώρα διαμερισμάτων στα βόρεια προάστια που εγώ δραστηριοποιούμαι δεν έχει μεγάλη πτώση. Τα ενοίκια έχουν πέσει αλλά υπάρχει όμως και αυξημένη ζήτηση για ενοικιάσεις επειδή όλοι ψάχνουν να βρουν τα ίδια τ.μ σε χαμηλότερη τιμή και με περισσότερες παροχές και έτσι σπάνε τα συμβόλαια που ήδη έχουν! Όσον αφορά τις ευκαιρίες πάντα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να πουλήσουν και αν καποιος πουλάει εν καιρώ κρίσης σίγουρα έχει ανάγκη και βέβαια οι τιμές και στις πωλήσεις ειναι ανάλογες δεν μπορώ να πω οτι στις δικές μας περιοχές έχουν υποστεί μείωση τραγική!”

Ευκαιρίες για διακοπές-εξορμήσεις



Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων κ. Γιάννης Ευαγγέλου, μίλησε για τις τιμές στα ξενοδοχεία και τις διακοπές : “Ο ΦΠΑ δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις τιμές των ξενοδοχείων, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο του χειμώνα. Επηρεάστηκαν όμως με αυτήν την κρίση και την αναδουλειά. Την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς υπήρξαν κάποιες προσφορές από τα ξενοδοχεία οι οποίες βγήκαν πιο πολύ σε περιοχές που δεν έχουν γενικά πάρα πολλή κίνηση, νοτιοδυτική και ορεινή Πελοπόννησο, τα πιο χαμηλά σε υψόμετρο ξενοδοχεία του Πηλίου, Καρπενήσι σε κάποιες περιπτώσεις και η Αράχωβα κράτησαν τις τιμές. Γενικά δεν έγιναν σημαντικές εκπτώσεις. Όσον αφορά στο ΦΠΑ που μας ενδιαφέρει για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που ξεκινάει τον Απρίλιο για τον εισερχόμενο τουρισμό, δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την πτώση του ΦΠΑ, γιατί θεωρούν ότι έχουν ούτως ή άλλως αυξημένα έξοδα από τα προϊόντα που αγοράζουν – τρόφιμα, καθαριότητες- δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν η τιμολογιακή λογική των ξενοδοχείων στα συμβόλαια που κάνουν για την επόμενη σεζόν. Τώρα για την περίοδο αυτή έγιναν κάποιες προσφορές. Μπορεί να βοήθησε ο φπα, αλλά πιο πολύ βοήθησε το κλίμα της κρίσης και της αναδουλειάς που επικρατούν. Το Πήλιο που έχει και κάποια μαζικότητα, έχει επηρεαστεί από τις τιμές, πάνω στα Ζαγοροχώρια δηλώσαν ότι έχουν κατεβάσουν τις τιμες και πράγματι κάποιοι έχουν επηρεαστεί από αυτό, κάποια άλλα μέρη που δείχνουν έτσι κάποια συνεργασία είναι Θράκη, Σέρρες τέτοια μέρη. Δυνατός Τουρισμός: Σε Κων/πόλη, Σμύρνη με πολλές καλές προσφορές, στην Κροατία και Σλοβενία που κηνυγάνε πολύ την ελληνική πελατεία, Πράγα, Βιέννη λόγω μαζικότητας και γιατί πάντα βάζουμε νοικιασμένες πτήσεις που χαμηλώνουν το κόστος μεταφοράς. Η γενικότερη κρίση που υπάρχει στην αγορά είχε επιπτώσεις και στα ταξίδια των Ελλήνων αυτήν την περίοδο. Ο ΦΠΑ δεν έχει επηρεάσει πάντως τις τιμές προς το παρόν.”

Κώστας Λεβέντης Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλίας: “Εμείς ήδη εδώ στην περιοχή, για παράδειγμα σε ολόκληρο το Πήλιο, έχουμε πολύ μειωμένες τις τιμές, τόσο στην εορταστική περίοδο όσο και γενικότερα. Μπορεί το κράτος να έχει δώσει τη δυνατότητα με την μείωση του ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% στα ξενοδοχεία αλλά οι ξενοδόχοι είχαν ξεκινήσει να μειώνουν πολύ τις τιμές. Αν θελήσει κανείς να κάνει ταξίδι προς τα εδώ η μικρότερη έκπτωση που μπορεί να συναντήσει στα ξενοδοχεία, είναι της τάξεως του 25% και η καλύτερη 50%! Γενικά δεν προβλέπεται να αυξηθούν οι τιμές.”

Αυτοκίνητα: Δεν είναι λίγες οι ευκαιρίες και στην αγορά αυτοκινήτου αν και ο ΦΠΑ είναι ανεβασμένος

Από την TOYOTA μας είπανε: Ο ΦΠΑ είναι σταθερός στο 23% δεν έχει κατεβεί καθόλου!
Συμφέρει πολύ η αγορά αυτοκινήτου με την απόσυρση κάποιου άλλου
, πολύ μεγάλες εκπτώσεις! Όσα περισσότερα κυβικά είναι το αυτοκίνητο και η αξία του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απαλλαγή στο τέλος ταξινόμησης. Στα 1400cc πχ. έχεις απαλλαγή όλου του τέλους ταξινόμησης! Σ’ ένα αμάξι πχ. 30.000€ η απαλλαγή είναι 2.000€, σε αμάξι 15.000€ στα 1000cc-1300cc -1400cc έχεις πλήρη απαλλαγή όλου του τέλους, με την απόσυρση, όμως το αμάξι να είναι μοντέλο μέχρι και το 1998, από τα 1400-1800 κυβικά είναι το 65% του τέλους κι από τα 1600-2000 είναι το 50%.

Συγκεκριμένα οι τιμές κάποιων μοντέλων χωρίς την απόσυρση:
verso
από 25000 €έκπτωση2450€
avensis sport 26000€ – 2450€
prious 28000€ – 3850€
rav 4* 2 25000€ – 2900€
land cruiser 84000€ – 8000€
… με την απόσυρση έκπτωση 15.000€
yaris
1300cc 13500€ – 720€ και 3 χρόνια δωρεάν σέρβις
auris 1720€
έκπτωση και δώρο αξεσουάρ αισθητήρες παρκαρίσματος και bluetooth
corolla 20000€ – 900€

Η απόσυρση ισχύει για όλο το 2011 και συμφέρει στην αγορά αυτοκινήτου, αφού με την απόσυρση οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες, το κόστος του αυτοκινήτου μικρότερο.

Από την εταιρεία SEAT: Ο ΦΠΑ δεν έχει πέσει , ανέβηκε στο 21-23%. Προσφορές χωρίς την απόσυρση σε καινούργια αυτοκίνητα:
Ιbiza 1400cc 150
άλογα από 10490€έκπτωση 300€ έως 900€
Leon 14790€ – 400€ έως 2000€
Altea
1400cc 16990€ 500€
Altea
xl 1800cc 21190€ -1000€

Προσφορές από την εταιρεία της OPEL:
Corsa από 13000€ – έκπτωση2000€
Astra 17000€ – 1500€
έως 2000€
Insignia 22000€ – 2000€
Meriva 16000€ – 1000€

Από την εταιρεία BMW: Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, υπάρχουν προσφορές που αλλάζουν κάθε μήνα όμως.
σειρά 1 από 27000€ -έκπτωση 3000€
σειρά 3 από 31600€ – έκπτωση 4000€

Από την εταιρεία NISSAN :
Pixo από 8890€ – έκπτωση 900€
Micra 11740€ – έκπτωση 900€
Qashqai 20560€ – έκπτωση 900€
Qashqai
με καινούργιο κινητήρα 20280€ – έκπτωση 1500€

Ο κύριος Νίκος Μπέσικος που έχει την εταιρεία AutoBesicos και με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μας λέει το εξής εντυπωσιακό: Στα περισσότερα αυτοκίνητα του μεγάλου κυβισμού οι τιμές έχουν κατέβει ακόμη και στο 50%! Για παράδειγμα υπάρχουν Jeep Cherokee με 30.000 χλμ. περίπου που πέρυσι κόστιζαν 20.000€ -25.000€ και φέτος τα βρίσκει κανείς με 10.000€ – 12.000€.

Συγκεκριμένες προσφορές που μπορεί να βρει κανείς στο AutoBesicos είναι ένα Hyundai Santa Fe που πέρυσι κόστιζε 15.000 € και φέτος κοστίζει 7.500 €.

Και ακόμη μία ευκαιρία σε μία Mercedes C200 με περίπου 50.000 χλμ. που πέρυσι κόστιζε 22.000€ και φέτος κοστίζει 14.000€.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αυτοί που έχουν χρήματα πρέπει να είναι αρκετά τολμηροί αυτή την περίοδο για να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες ευκαιρίες!

Ρεπορτάζ: Εβίτα Τσιλοχρήστου, Μαρία Πορτοκαλάκη

Read More

And More