Έχεις αναρωτηθεί πώς βγαίνουν οι τάσεις στο μακιγιάζ; Μια διαφορετική “συζήτηση” με τον Βαγγέλη Θώδο!

Λατρεύω να μοιράζομαι μαζί σου πρακτικά beauty tips. Αλλά αυτή εδώ η συζήτηση είναι η ουσία της ομορφιάς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: σε λίγες μέρες από τώρα γίνεται το Athens Exclusive Designers’ Week όπου Έλληνες σχεδιαστές θα παρουσιάσουν τις collection τους για την επόμενη άνοιξη. Όπως πολύ καλά ξέρεις, για να θεωρείται ολοκληρωμένο κάθε show και κάθε εμφάνιση μοντέλου στο catwalk θα πρέπει όλο αυτό να πλαισιώνεται από makeup και μαλλιά. Σκέψου το: θα έβγαινες ποτέ φορώντας το τελεότερο ρούχο Zoulias χωρίς να έχεις κάνει makeup και μαλλιά; Ρητορική ερώτηση, συνεχίζω…

Το μακιγιάζ φέτος έχει αναλάβει η Shiseido και ο makeup director, Βαγγέλης Θώδος και με δεδομένο ότι το TLIFE είναι χορηγός επικοινωνία, βρέθηκα στα backstage εκεί όπου γεννιέται η ομορφιά. Εκεί που αποφασίζεται τρόπον τινά πώς θα βαφτείς κι εσύ. Ήταν η μοναδική φορά που έπιανα τις τάσεις από τόσο πρώιμο στάδιο και ήμουν μπροστά στο σημείο που σχεδιαστής και makeup director αποφάσιζαν το μακιγιάζ που θα κάνουν.

Ποια είναι η διαδικασία, λοιπόν; Μια τυπική διαδικασία θα ήταν να γίνουν συζητήσεις επί συζητήσεων, μακιγιάζ και ντεμακιγιάζ μέχρι να καταλήξουν σε ένα look. Όταν, όμως, είσαι ο Βαγγέλης Θώδος και οι προσλαμβάνουσές σου είναι η τέχνη και η μουσική τα όρια έμπνευσής σου είναι απεριόριστα και πιάνεις τον παλμό του σχεδιαστή αρκεί να δεις ένα και μόνο look.

Αυτό που γινόταν μπροστά στα μάτια μου την δεδομένη στιγμή ήταν τόσο εντυπωσιακό ώστε δεν γινόταν να μην ζητήσω απαντήσεις για τα πού, τα πώς και αυτό που λέμε τόσο κοινότοπα “πηγή έμπνευσης”. Με άλλα λόγια: πώς γίνεται μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να σκεφτείς ένα look, να το δημιουργήσεις και αυτό το look να είναι αυτό που είχε στο νου του και ο σχεδιαστής!

“Για το μακιγιάζ που θα κάνουμε στον Βασίλη Ζούλια στο πλαίσιο του AXDW θα παίξουμε λίγο με χρώμα. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ωραία fluo μπλε, πράσινα των 50’s αλλά προσαρμοσμένα σε ένα twist πιο μοντέρνο. Το concept προέκυψε από τον Βασίλη που είναι ο βασικός δημιουργός και τις ταινίες του Fellini. Πρέπει να σου πω ότι είμαι μεγάλος του fan!”.

Τα looks στα οποία κατέληξαν ο Βασίλης Ζούλιας με τον Βαγγέλη Θώδο είναι αυτά που βλέπεις παραπάνω ενώ στο show είναι πολύ πιθανό να δούμε και καναδυό ακόμη χρώματα στα μάτια, στο πλαίσιο του individuality και της διαφορετικότητας που α) προωθείται παγκόσμια στην μόδα β) αγαπά ο Βαγγέλης Θώδος και πρεσβεύει χρόνια τώρα στον κόσμο της ομορφιάς, πολύ πριν γίνει τάση!

Λένε πως οι καλύτερες ιδέες έρχονται το βράδυ! Τι ισχύει; Έχοντας έναν τόσο δημιουργικό άνθρωπο μπροστά μου δεν γινόταν παρά να τον ρωτήσω: “Δεν έχω καμία συγκεκριμένη ώρα που σκέφτομαι τα looks και σίγουρα δεν κάθομαι στο σπίτι μου και σκέφτομαι τι μακιγιάζ θα κάνω. Απλά επειδή αγαπώ πολύ την δουλειά του Βασίλη και είναι και μια δεκαετία που εξυμνεί τη γυναίκα σε όλο της το μεγαλείο ήξερα τι θα του προτείνω! ΄Ομως, το να σκέφτομαι δημιουργικά πράγματα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Είμαι δημιουργικός άνθρωπος γενικά, άσχετα με το fashion week. Επίσης, πιστεύω ότι μακιγιάζ μπορεί να κάνουν όλοι αλλά την σημειολογία, γιατί κάνει κάποιος αυτό το συγκεκριμένο μακιγιάζ δεν μπορούν να το υποστηρίξουν και να το τεκμηριώσουν όλοι! Το μακιγιάζ ως μορφή τέχνης είναι αναφορές από την προσωπικότητά σου, τα βιώματά σου, από το πόσο καταπονήθηκες να έχεις μια πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου, να αγαπήσεις τις τέχνες, τη μουσική! Για μένα η μουσική είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μου και η βασική πηγή έμπνευσής μου. Μπορώ να σου πω ιστορίες από την jazz, την punk, την soul!”, μου λέει ο Βαγγέλης Θώδος την ίδια στιγμή που δημιουργεί τα looks που βλέπεις παραπάνω.

Τον ρωτάω τι είναι η ομορφιά. Μια εντελώς θεωρητική υπόθεση που “σηκώνει” πολύ συζήτηση! Αλλά, αλήθεια, όταν έχεις απέναντί σου τον Βαγγέλη Θώδο αυτές τις αφορμές τις “αρπάζεις από τα μαλλιά”! “Ζούμε σε μια εποχή που η ομορφιά έχει γίνει μαζική. Όλοι έχουμε τα ίδια φρύδια, τα ίδια μάτια, τα ίδια χείλη, τον ίδιο συγκεκριμένο τρόπο να αντιμετωπίζουμε την ομορφιά. Πιστεύω περισσότερο στο individuality, να είναι κάποιος διαφορετικός και να βλέπει τι ταιριάζει με την προσωπικότητά του παρά να ακολουθεί τη μάζα. Δεν είμαι υπέρ των γενικεύσεων και του τι κάνουν όλοι. Καθένας μπορεί να έχει την δική του προσωπικότητα. Στην δεκαετία του 80 στη μουσική ο καθένας είχε την δική του προσωπικότητα. Σήμερα, λόγω των social media, του internet, της ταχύτητας της εποχής όλα είναι πολύ γρήγορα, πολύ μαζικά και πολύ αναλώσιμα. Έχει χαθεί αυτό το κομμάτι του ξεχωριστού. Δεν είμαι fan όλου αυτού. Προσπαθώ να διατηρώ τα δικά μου standards για το τι είναι όμορφο και τι όχι και προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου και μέσα, αν θες, από το fashion week να αφήνω το στίγμα της δουλειάς μου γιατί οι άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτεροι, μοναδικοί και ξεχωριστοί. Ομορφιά είναι αυτό που θέλει ο καθένας να δει για να δει το δικό του φως!”.

Για το fashion week της Ελλάδας ο creative director της Shiseido θα δημιουργήσει περισσότερα από 20 looks. Στο show του Βασίλη Ζούλια θα δούμε μακιγιάζ με κυρίαρχες τις έντονες σκιές στα μάτια (και το βλέπεις πρώτα εδώ). Αναρωτιέμαι αν μια τέτοια τάση είναι “φορέσιμη” από όλες μας. Είναι κάτι που λίγο- πολύ σκεφτόμαστε στην θέα μιας τόσο flashy σκιάς. Σωστά; Το μάτι μας έχει συνηθίσει τα καφετιά και στο κάτω- κάτω αν δεν είσαι μοντέλο δεν μπορείς να υποστηρίξεις ένα τέτοιο μακιγιάζ που απαιτεί η επιδερμίδα σου να είναι αψεγάδιαστη. Σωστά; (PS: δεν πιστεύω τίποτα από όλα αυτά αλλά οφείλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου!). “Ο καθένας βάζει στην καθημερινότητά του ότι του αρέσει και μπορεί να το υποστηρίξει. Μοναδική προϋπόθεση: να νιώθει όμορφα μέσα σε αυτό! Εγώ είμαι πολύ μεγάλος fan του Bowie και του Boy George. Είναι οι άνθρωποι που καθόρισαν την προσωπικότητά μου και στο κομμάτι του μακιγιάζ και γενικά. Θεωρώ ότι στο μακιγιάζ δεν υπάρχουν κανόνες! Go and do it αν νιώθεις όμορφος! Βέβαια, οι γυναίκες που δεν ξέρουν και χρειάζονται καθοδήγηση είναι προτιμότερο να ακολουθήσουν πιο safe μονοπάτια όπως τις οδηγίες που διαβάζουν στα περιοδικά, να δουν πράγματα στο youtube, όχι σε όλα γιατί υπάρχει μια μαζική πληροφορία. Θεωρώ ότι είναι ο αποπροσανατολισμός της ομορφιάς αλλά μέσα σε αυτό μπορούν να βρουν πράγματα που τις κάνουν όμορφες!”, μου τονίζει.

Το look που βλέπεις παραπάνω ο Βαγγέλης Θώδος το δημιούργησε σε λιγότερο από 30 λεπτά (από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση) και μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις από τα προϊόντα που χρησιμοποίησε: Σκιά Paperlight Cream Eye Color, μάσκαρα Full Lash Multi- Dimesion ενώ η εφαρμογή του eyeliner έγινε με το πινέλο Inkstroke Eyeliner Brush. Όλα Shiseido.

Μπορείς, λοιπόν, να κρατήσεις σημειώσεις από τα παραπάνω προϊόντα, αλλά περισσότερο από όλα θέλω να κρατήσεις αυτή την σημείωση και δανείζομαι τα λόγια του Βαγγέλη Θώδου: “Αν νιώθεις όμορφα με αυτό Go and Do it!”. Η ομορφιά θέλει θάρρος. Δεν θα κάνεις τα κεφάλια να γυρίσουν αν φοράς το τέλειο μακιγιάζ και κινείσαι δειλά μέσα στο χώρο. Μπορείς, όμως, να κάνεις τα κεφάλια να γυρίζουν αν έχεις το μακιγιάζ που θες και το υποστηρίζεις γιατί εσένα αυτό σου αρέσει! Και αυτό είναι που τελικά σε κάνει όμορφη: το θάρρος της γνώμης σου, το θάρρος της beauty επιλογής σου όποια κι αν είναι αυτή!

Photo: Αλέξανδρος Μακρής

Graphics: Μαρία Χριστοπούλου

Read More

And More