Μένουμε σπίτι και βάφουμε πασχαλινά αυγά! Πώς μπορείς να το κάνεις με οικονομικό και οικολογικό τρόπο;

Το Πάσχα έφθασε, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και τα παιδιά ζουν την πιο ευτυχισμένη στιγμή της παιδικής χρονιάς, γιατί γνωρίζουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι Πάσχα σημαίνει δραστηριότητες, χειροτεχνίες, κουλουράκια, τσουρέκι και δεύτερον ότι το καλοκαίρι είναι “προ των πυλών”. Και μπορεί, φέτος, οι εξελίξεις να μας “χάλασαν” τα σχέδια, όμως, ποιος είπε ότι το Πάσχα δεν μπορεί να γίνει ευχάριστο ακόμα και μέσα στο σπίτι; Γιατί, μένουμε σπίτι, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε (δε θέλω να το ξεχνάς).

Φέτος λοιπόν στην κουζίνα θα έχεις συμμάχους και όλες οι “διαδικασίες” θα γίνουν μαζί με τα μικρά σου.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Πάσχα είναι φυσικά το βάψιμο των αυγών! Μια διαδικασία που πηγάζει από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας και της θρησκευτικής παράδοσης, αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχει γνωρίσει πολλές και διάφορες εναλλακτικές πρακτικές.

 

Πότε βάφουμε τα πασχαλινά αυγά;

Σύμφωνα με τα έθιμο, το πατροπαράδοτο βάψιμο των κόκκινων αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Όμως, χρειάζεσαι λίγο χρόνο, για να προετοιμαστείς και εσύ και μόλις η Πέμπτη ξημερώσει να είσαι έτοιμη να ξυπνήσεις το μικρό σου και να πιάσετε τα πινέλα με τα χρώματα. Φυσικά, πρόκειται πλέον για μία περισσότερο εθιμοτυπική διαδικασία, για αυτό και γύρω σου μπορείς να βρεις κάθε λογής διαφορετική απόχρωση, αλλά και τεχνική βαψίματος!

Ένας διαφορετικός, οικονομικός και eco-friendly τρόπος να τα βάψεις!

Τι θα έλεγες φέτος, που η τσέπη σου δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της, να δοκιμάσεις έναν διαφορετικό τρόπο να βάψεις τα αυγά σου; Είναι οικονομικός, γιατί το χρώμα παράγεται από τροφές, που βρίσκεις εύκολα στο σούπερ-μάρκετ. Είναι οικολογικός, αφού οι βαφές (και οι ρύποι που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα) απουσιάζουν. Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς θα το κάνεις! Τι θα χρειαστείς;

  • Για κόκκινα αυγά: 1/2 κιλό παντζάρια ξεφλουδισμένα
  • Για κίτρινα αυγά: 250 gr φλούδες κρεμμυδιού
  • Για πορτοκαλί αυγά: 1 1/2 φλ. κουρκουμάς
  • Για μοβ αυγά: 1 μικρό κόκκινο λάχανο
  • Για καφέ αυγά: 3 φλ. δυνατός καφές φίλτρου

H διαδικασία

Για κάθε μία από τις παραπάνω εναλλακτικές, θα χρειαστείς μια δωδεκάδα βραστά αυγά και η βασική διαδικασία είναι ίδια όποιο υλικό και χρώμα (από τα πρώτα τέσσερα) επιλέξεις:

Σε μια κατσαρόλα με τρία λίτρα νερό πρόσθεσε την ποσότητα του κάθε λαχανικού που βλέπεις παραπάνω και βράσε για μισή ώρα, μέχρι το χρώμα που θα πάρει το νερό να είναι σκούρο και «συμπαγές». Άφησε το χρωματισμένο μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα πρόσθεσε ¼ του φλιτζανιού ξύδι. Έπειτα, ρίξε με προσοχή στην κατσαρόλα τα βρασμένα αυγά και άφησέ τα στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ (μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματισμένο νερό). Το επόμενο πρωί θα έχεις τα πιο όμορφα, πολύχρωμα και οικολογικά πασχαλινά αυγά!

Εντελώς διαφορετική διαδικασία “κρύβει” το καφέ χρώμα: Αρχικά, φτιάξε ένα μείγμα δυνατού καφέ στη μηχανή και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρόσθεσε ¼ του φλιτζανιού ξύδι και βύθισε τα αυγά στο μείγμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να παραμείνουν στο ψυγείο για ένα βράδυ. Και… έτοιμα!

Καλή σου επιτυχία και καλό σας παιχνίδι!

Read More

And More