Γιατί πρέπει να αποφεύγονται οι στράτες; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τους κινδύνους

Ανάμεσα στα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, υπάρχει και εκείνη η κομβικής σημασίας στιγμή που το μικρό σου θα ξεκινήσει τις προσπάθειες για περπάτημα. Θα αρχίσει να έχει καλύτερο έλεγχο του σώματός του και θα επιχειρεί συχνά να σταθεί μόνο του όρθιο, αλλά και να κάνει τα πρώτα βηματάκια του. Σε αυτό το στάδιο, λοιπόν, πολλοί γονείς επιλέγουν να τοποθετούν το μωρό στην στράτα, θεωρώντας πως έτσι θα βοηθήσουν το μικρό τους να τελειοποιήσει τις δεξιότητές του, προκειμένου να περπατήσει. Στην πραγματικότητα, όμως, κάνουν ένα μεγάλο σφάλμα. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί τους κινδύνους της στράτας, καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει:

Μόλις το μωρό αρχίζει να προσπαθεί να στηριχθεί και να περπατήσει, σχεδόν όλοι οι γονείς θέλουν να πάρουν την γνωστή στράτα-περπατούρα. Νομίζουν ότι με την στράτα θα βοηθήσουν το παιδί τους να περπατήσει πιο γρήγορα και να στηριχτεί καλύτερα. Είναι και οι γιαγιάδες που έχουν μνήμες από την εποχή τους, που σχεδόν όλα τα παιδιά “έμπαιναν” στην στράτα.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι στράτες δεν συνιστώνται ούτε από τους παιδίατρους, ούτε από τους παιδορθοπεδικούς για πολλούς σοβαρούς λόγους:
◊ η στράτα μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την κινητική εξέλιξη του παιδιού.
◊ η στράτα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ορθοπεδικά προβλήματα.
◊ η στράτα μπορεί να προκαλέσει πολλά ατυχήματα.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα της στράτας.
Με βάση τις μετρήσεις των ειδικών, για κάθε μια μέρα χρήσης στράτας, το παιδί καθυστερεί κατά τρεισήμισι ημέρες να περπατήσει και να σταθεί μόνο του όρθιο, χωρίς βοήθεια.

Αυτό συμβαίνει διότι με την στράτα το μωρό δεν μαθαίνει να περπατάει, αλλά να τσουλάει την στράτα. Έτσι, το παιδί δεν μαθαίνει να στηρίζει σωστά το βάρος του σώματός του και επομένως αποδυναμώνονται τα κόκαλα και οι μύες του. Επίσης, το νευρικό-μυικό σύστημά του δεν παίρνει τα φυσιολογικά ερεθίσματα για την εκμάθηση της διαδικασίας του βαδίσματος.

Επιπλέον, καθώς το μωρό σπρώχνει την στράτα, τοποθετεί τα ποδαράκια του το ένα δίπλα στο άλλο και όχι το ένα μπροστά από το άλλο που είναι η φυσιολογική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, συνήθως χρησιμοποιεί τις μύτες των δακτύλων των πελμάτων, ενώ για την σωστή βάδιση θα έπρεπε να ακουμπούν πρώτα οι φτέρνες στο έδαφος και να ακολουθούν τα δάκτυλα. Αυτό, λόγω της κακής υποστήριξης του καθίσματος, έχει επιπτώσεις στους συνδέσμους των ισχύων, γονάτων και αστραγάλων και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εξαρθρήματος των ισχίων και στράβωμα των γονάτων και των πελμάτων προς τα έξω ή προς τα μέσα (βλαισοποδία ή ραιβοποδία).

Ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα της στράτας είναι ότι καθυστερεί την λεπτή χρήση των κινήσεων των δακτύλων των χεριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα μωρά, μπαίνοντας στη στράτα, εγκαταλείπουν την ενασχόλησή τους με τα χέρια και μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους στα ποδιά. Κάπως έτσι, μειώνεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δακτύλων των χεριών.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα για ατυχήματα, η χρήση της στράτας είναι αιτία για την πρόκληση εκατοντάδων ατυχημάτων στο σπίτι:

◊ Τα παιδιά στις στράτες κινούνται με ταχύτητα ένα μέτρο το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα οι γονείς ή όποιος επιβλέπει το παιδί να μην προλαβαίνει πολλές φόρες να αποτρέψει ένα ατύχημα.

◊ Η πιο συχνή αιτία τραυματισμού είναι η πτώση παιδιού και στράτας από τις σκάλες. Και η πιο συχνή κάκωση είναι αυτή του κρανίου (κρανιοεγκεφαλική κάκωση).

◊ Τα μωρά με τις στράτες μπορούν να φτάσουν αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά στο τραπέζι ή στην ηλεκτρική κουζίνα ή στα ντουλάπια. Γι’ αυτό, πολλά παιδιά έχουν υποστεί εγκαύματα, έχουν πάθει δηλητηρίαση ή έχουν πνιγεί από κατάποση αντικειμένων.

Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι η χρήση της στράτας όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μάλλον βλάπτει την υγεία του μωρού. Έστω κι αν υποθέσουμε ότι κάποιος αυξάνει τα κριτήρια ασφαλείας για την χρήση της στράτας, εξακολουθεί να εκθέτει το μωρό σε κινητική καθυστέρηση. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι στους παιδότοπους και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν κάνουν χρήση στράτας. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην κινητική εξέλιξη του μωρού σας και μην το βάζετε στην στράτα θεωρώντας ότι το “παρκάρετε” σε ένα ασφαλές μέρος για να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More