Πώς μπορείς να φροντίσεις τα πρώτα του δοντάκια;

Ξαφνικά το μωρό σου αρχίζει να μεγαλώνει. Το παρατηρείς, αφού τα πρώτα ρουχαλάκια αρχίζουν να το στενεύουν, τα παπουτσάκια να το ζορίζουν και η συμπεριφορά του να αλλάζει. Ξέρεις ποιο είναι το επόμενο βήμα; Το μωράκι σου να αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα του δοντάκια. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να μάθεις να τα φροντίζεις. Ναι, μπορεί να μην έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι εσύ δεν πρέπει να φροντίζεις για αυτά. Γιατί, η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία. Σιγουρέψου, λοιπόν, ότι κάνεις όλα αυτά που πρέπει, προκειμένου τα δόντια του μωρού σου να βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση;

 

Πώς μπορείς να φροντίσεις σωστά τα πρώτα δόντια του μικρού σου; Μερικές συμβουλές από ειδικούς θα σου δώσουν την απάντηση!

 

– Ξεκίνησε να καθαρίζεις το στόμα του, πριν βγάλει τα πρώτα του δοντάκια. Μπορεί να μην είναι ακόμα σε θέση να μασήσει την τροφή του, όμως, αυτό, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η στοματική του υγιεινή είναι απαραίτητα στα καλύτερα της. Επίσης, μη ξεχνάς ότι η αγαπημένη συνήθεια ενός μωρού είναι να πιπιλάει τα δάχτυλο του. Για αυτό, χρησιμοποίησε μία ζεστή πετσέτα, την οποία θα την έχεις αποκλειστικά για τη χρήση αυτή, προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι στο στόμα του είναι καθαρό και υγιές.

– Φρόντισε τα από την αρχή. Μόλις δεις το πρώτο δόντι να “φυτρώνει”, μην το αφήσεις στην τύχη του. Είναι συχνό φαινόμενο οι γονείς να αντιμετωπίζουν τα πρώτα δοντάκια ως λιγότερα σημαντικά, επειδή σύντομα θα αντικατασταθούν. Όμως, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Για αυτό, δείξε την επιμέλεια που τους αξίζει από την πρώτη στιγμή.

– Προσέξτε τις κοιλότητες. Είναι το πρώτο σημάδι ότι τα δοντάκια θα κάνουν την εμφάνιση τους. Αυτό που πρέπει να προσέξεις, σύμφωνα με του ειδικούς, είναι η ποσότητα γάλακτος που πίνει το μικρό σου, πριν πέσει για ύπνο, αλλά και η διάρκεια που πιπιλίζει το μπιμπερό του.

– Μόλις κλείσει τα δύο, χρησιμοποίησε οδοντόκρεμα. Αλλά, και οδοντόβουρτσα. Μόλις δεις τα δόντια του να μεγαλώνουν, ήρθε η ώρα για το πρώτο βούρτσισμα που θα κάνετε μαζί. Δύο φορές την ημέρα, μαζί απέναντι από τον καθρέφτη.

– Προσπάθησε να αφαιρέσεις από τη διατροφή του τις γλυκαντικές ουσίες και τα σάκχαρα που περιέχει ο χυμός πολλών φρούτων. Για να εξασφαλίσεις ότι στο προσεχές μέλλον, τα δόντια του θα λάμπουν από υγεία.

– Ρύθμισε την ποσότητα φθορίου που έρχεται σε επαφή με τα δόντια σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου, γιατί το φθόριο υπάρχει σε αρκετές τροφές, τις οποίες το μωρό σου λατρεύει να καταλαβαίνει. Αν θες, λοιπόν, να ελέγξεις την ποσότητα φθορίου που φτάνει στα δόντια του μωρού σου, εκτός από την οδοντόπαστα, τσέκαρε και τη διατροφή του μωρού σου.

– Κανόνισε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Last But Not Least, οι ειδικοί συνιστούν η πρώτη γνωριμία του παιδιού με τον οδοντίατρο του να πραγματοποιείται μόλις σβήσει το πρώτο κεράκι στην τούρτα.

Read More

And More