Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν τρως σωστά; Γιατί δεν συγκρατείσαι; Τι φταίει και παχαίνεις;

Το αγαπημένο σου τζιν σε πρόδωσε! Ο καθρέφτης της ντουλάπας σου σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα μόλις λίγες μέρες πριν βγεις στην παραλία. Την τελευταία φορά που βγήκες με φίλους για φαγητό ενέδωσες στο αγαπημένο πιάτο. Τι συμβαίνει; Τελικά τι φταίει και δεν μπορείς να είσαι συνεπής σε μια σωστή διατροφή;

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη-Κουτελιέρη εξηγεί τις αιτίες που σε οδηγούν στις λάθος επιλογές σε ό, τι αφορά στη διατροφή. Γιατί η ψυχολογία είναι το Α και το Ω για να διορθώσεις τον τρόπο που τρέφεσαι και να έχεις παράλληλα το σώμα που σου αξίζει.

Νιώθω ενοχές…

Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχη κάθε φορά που απολαμβάνεις ένα λαχταριστό παγωτό; Για ένα κομμάτι γλυκό, κόβεις το φαγητό για τρεις μέρες, αισθάνεσαι άσχημα και σκέφτεσαι πως δεν θα το ξανακάνεις ποτέ. Η κ. Μαυράκη εξηγεί πως μια τέτοια λογική σε υποβάλει σε άδικο μαρτύριο. “Οι γυναίκες έχουν συνδυάσει την απόλαυση με την τιμωρία, ότι δεν κάνουμε καλά να περνάμε καλά. Γι’ αυτό μετανιώνουμε κάθε φορά που αφήνουμε τον εαυτό μας να απολαύσει. Όταν ξεφύγουμε λιγάκι αρχίζουμε να αυτοβασανιζόμαστε” εξηγεί.

– Φρόντισε να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά και γλυκά, χωρίς να σκέφτεσαι κάθε φορά πόσο κακό μπορεί να κάνουν στη σιλουέτα σου. Άλλωστε το ξέρεις καλά. ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ!

R. E. S. P. E. C. T. σημαίνει αυτοεκτίμηση…
Αισθάνεσαι άβολα με το σώμα σου; Έχεις αυτήν τη γνωστή μανία να κρύβεις το κορμί σου κάτω από ατελειώτα στρώματα ρούχων ακόμη και το καλοκαίρι; Έχεις σκεφτεί ποτέ μήπως όλες οι φιλοφρονήσεις των φιλενάδων σου δεν είναι μόνο επειδή σε αγαπούν, αλλά η απλή αλήθεια; “Πολλές γυναίκες έχουν κακή σχέση με το σώμα και τον εαυτό τους και γι’ αυτό το λόγο θέλουν να τον ταλαιπωρούν ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν είναι σε φάση να απαλλαγούν από κιλά” επισημαίνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

“Η κακή εικόνα για το σώμα μου μπορεί να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, από παρατηρήσεις εκ μέρους των γονέων: ‘μην τρως θα παχύνεις’, ‘πώς έγινες έτσι σαν φρατζολάκι’. Μια επίσης πολύ βαθιά ριζωμένη αντίληψη από τα παιδικά μας χρόνια είναι ότι όταν τρως είσαι δυνατός. “Φάε την τελευταία μπουκιά, γιατί είναι η δύναμή σου”! Οπότε χρησιμοποιούμε το φαγητό για να θωρακίσουμε τον εαυτό μας! Αυτό καταγράφεται στον εγκέφαλο και για όλη τους τη ζωή, θεωρούν είτε πως είναι παχιές και πρέπει μονίμως να βασανίζουν τον εαυτό τους, είτε πως αποκτούν δύναμη από αυτό και μόνο το φαγητό” αναφέρει η ψυχολόγος.


Γιατί μαμά;

Η μαμά είναι ο πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος που συνδέουμε με τη διατροφή από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Και σε πολλές περιπτώσεις η σχέση με την μητέρα είναι αυτή που οδηγεί σε ακρότητες στη διατροφή. “Μία μητέρα η οποία είναι πολύ πιεστική, πολύ επικριτική μπορεί στην ενήλικη ζωή μας να “τιμωρείται”, με το να μην τρώμε γιατί έτσι θεωρούμε ότι κάνουμε κάτι που δεν της αρέσει ή ότι την τιμωρούμε αφού στο μυαλό μας την έχουμε συνδυάσει με το φαγητό που μας έδινε” τονίζει η κα. Μαυράκη. Φυσικά η μόνη συνέπεια είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα βάρους και υγείας σε εμάς τους ίδιους, να τιμωρούμε δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό.


Ποια η σχέση σου με τη σεξουαλικότητά σου;

“Υπάρχουν άτομα που έχουν κακή σχέση με τη σεξουαλικότητά τους και μπορούν να πάρουν πολλά κιλά, γιατί με αυτό τον τρόπο κάνουν το σώμα τους μη επιθυμητό. Τα αίτια είναι πολύ βαθιά ριζωμένα. Δεν είναι ότι ξεκινάω και τρώω γιατί έτσι μου ήρθε. Ακόμη και η βουλιμία, όπως και η νευρική ανορεξία έχουν βαθιά ψυχολογικά αίτια” εξηγεί η ψυχολόγος.


Φαγητό, το πρώτο βραβείο…

Έχεις σκεφτεί ποτέ μήπως το ρίχνεις στο φαγητό για να παρηγορηθείς; Αν για να καλύψεις τις αδυναμίες σου προσπαθείς να τονώσεις τον εαυτό σου πηγαίνοντας κατ’ ευθείαν στο ψυγείο; “Πρέπει να ψάξεις μήπως επιβραβεύεις τον εαυτό σου με το φαγητό, γιατί θεωρείς ότι σε κάποια άλλα πράγματα δεν τα έχεις καταφέρει. Ξέρουμε όλοι, πως άμα περάσουμε κάτι δύσκολο, πάμε και τσακίζουμε το ψυγείο γιατί λέμε πως αφού δεν επιβεβαιώθηκα από εκεί, δίνω στον εαυτό μου ένα βραβείο που είναι η σοκολάτα, η πάστα ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο” αναφέρει η Χρυσούλα Μαυράκη.

ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ;
Είναι φορές που για να τα βρεις με τον εαυτό σου, αλλά και με το σώμα σου, χρειάζεται βοήθεια. “Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει μαζί με ένα διατροφολόγο που θα βοηθήσει να χάσεις κιλά, να υπάρχει παράλληλη στήριξη από ειδικό, για να ανακαλύψει το άτομο τι είναι εκείνο που τον σπρώχνει να τρώει” συμβουλεύει η ψυχολόγος.

Read More

And More