Τι είναι οι Fad diets; Αδυνατίζουν τελικά ή απλά ταλαιπωρείσαι;

Ο ορισμός μιας fad δίαιτας είναι πολύ υποκειμενικός. Πολλοί τον χρησιμοποιούν για να περιγράψουν μια μη-επιστημονική δίαιτα απώλεια βάρους. Πολύ απλά fad, ονομάστηκαν όλες εκείνες οι δίαιτες που έγιναν κατά καιρούς ιδιαίτερα δημοφιλείς (και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ) για να χάσουν την δημοτικότητά τους εξίσου γρήγορα.
Συνήθως οι δίαιτες τέτοιου τύπου έκαναν την εμφάνισή τους στην Αμερική της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Η επιτυχία τους στηρίχτηκε στην ανάγκη όλο και περισσότερων ανθρώπων να βρουν το μαγικό ραβδάκι που θα τους απαλλάξει από τα περιττά κιλά. Ένα ενθαρρυντικό νέο είναι πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ιδωτών Διαιτολόγων του Πανελλήνιου Συλλόγου Διατολόγων, η ανταπόκριση του κόσμου στις fad diets ήταν μικρή.
Δες παρακάτω τη λίστα με τις δίαιτες που μπορεί κανείς να κατατάξει στις fad diets. Μπορεί κάποιες από αυτές να μην είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ή και να έχουν πράγματι αποτέλεσμα στην απώλεια κιλών. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις κάποιο διαιτολόγιο να απευθυνθείς σε ειδικό διαιτολόγο.
Κάνε κλικ επάνω στις δίαιτες και δες τι προβλέπουν και τι ακριβώς υπόσχονται:


The Zone Diet

Cabbage Soup Diet

5 factor diet

3 Days Diet

Mayo Clinic Diet

Atkins

South Beach

Macrobiotic



3 Hours Diet

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ;

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Οργανισμός δημοσίευσε την παρακάτω λίστα με τα πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσει κάποιος αν ακολουθεί τις λεγόμενες fad δίαιτες.
– Διατροφικές ανεπάρκειες εξαιτίας μη ισορροπημένης διατροφής
– Η έμφαση στην δίαιτα και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
– Η έλλειψη ποικιλίας τροφίμων στην διατροφή οδηγεί σε πλήξη και μονοτονία με αποτέλεσμα κάποιος να τηρεί την δίαιτα για λίγο χρονικό διάστημα
– Οι αυστηροί περιορισμοί στην διατροφή δυσκολεύουν τον οργανισμό να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο μέλλον
– Πολλές δίαιτες αστραπιαίας απώλειας κιλών βασίζονται σε ισχυρισμούς που κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό!
Εμείς απευθυνθήκαμε στoν διαιτολόγο-διατροφολόγο Νικόλαο Κριαρά ο οποίος μας εξήγησε: “Οι παραπάνω διατροφικές επιλογές, οι οποίες συστήνονται απο “επιστήμονες”, με γνώμονα την αύξηση κέρδους είτε μέσω της πώλησης των ειδικών-έξτρα σκευασμάτων, είτε μέσω της πώλησης των θαυματουργων διατροφικών πακέτων τους.
Τo αποτέλεσμα είναι ίδιο: τo επερχόμενο στάδιο μαρασμού της ανθρώπινης υγείας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του ασθενούς κατά τη διάρκεια αλλά και στο πέρας αυτών.
To θέμα, δεν είναι να ακολουθείται μια ειδική διατροφή ή μια διατροφή με στόχο ένα προκαθορισμένο διάστημα για ελάττωση του σωματικού βάρους αλλά η ένταξη στην υγιεινή νοοτροπία, στην αντίληψη ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μετρό-προσοχή και εν αφθονία, ποιες τροφές επηρεάζουν την υγεία και τι προσφέρουν.
Η ουσιώδης βοήθεια ενός διαιτολόγου – διατροφολόγου, δεν βρίσκεται στη μείωση του σωματικού βάρους αλλά στην αλλαγή αντίληψης, ψυχολογίας και νοοτροπίας τoυ ασθενούς έναντι των τροφών και της κατανάλωσης τους. Αν για παράδειγμα, ο ασθενής “χάσει” 5κιλά σε ένα μήνα ή σε έναμισή δεν έχει σημασία, όσο το να έχει μάθει το τι κέρδισε, το πώς το κατάφερε και τι να προσέξει ώστε να διατηρήσει το επιθυμητό βάρος του. Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι η διατροφή και η χρησιμοποίηση της, είναι θέμα παιδείας και ψυχολογίας και όχι θέμα συγκεκριμένου “καλουπιού” και άβουλης ακολουθίας διατροφικών συστάσεων”.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά

Read More

And More