Μήπως αντί να κάνεις δίαιτα να ακολουθήσεις τα διατροφικά trends 2012? Έτσι κάνουν στο Νew York(!)

Υπάρχουν trends στη διατροφή; Και βέβαια υπάρχουν! Και μάλιστα είναι ικανά, αν θέλεις να είσαι… διατροφικά trendy να σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά χωρίς απαραίτητα να κάνεις δίαιτα. Τι θα έλεγες λοιπόν να ακολουθήσεις τις τάσεις της μόδας στη σωστή διατροφή και να χάσεις εως και 3 κιλά σε ένα μήνα;

Πρόκειται για τις τάσεις της διατροφής για το 2012 σύμφωνα με εταιρία επικοινωνίας και υγείας στη Νέα Υόρκη που συνηθίζει να ορίζει τι είναι Ιn και τι Out στο πιάτο σου! Όπως καταλαβαίνεις δεν πρόκειται σε αυτά να βρεις burger, pizza και κρέπες! Όμως θα ανακαλύψεις μικρά μυστικά στον τρόπο διατροφής, που θα σου προσφέρουν σημαντικά οφέλη εν όψει καλοκαιριού

1. Go Green, Go Spicy…

Φρέσκες τροφές, καθόλου επεξεργασμένες όπως θα τις έβρισκες στο χωράφι ή το δένδρο! Πράσινα λαχανικά και φρούτα του ίδιου χρώματος είναι η επιλογή σου. Επιπλέον, ο τρόπος μαγειρέματος έχει κάτι από… Ανατολή! Μπαχαρικά και μυρωδικά και κυρίως καυτερές γεύσεις είναι must για το 2012.


Σχόλιο του Διαιτολόγου
: Η συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ σωστή και σίγουρα θα βοηθήσει σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής. Τι πρέπει όμως να προσέξεις; Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα έντονα καυτερά μπαχαρικά δεν ενδείκνυνται για άτομα με συμπτώματα κολίτιδας. Επίσης καλό θα ήταν να μην γίνεται υπερβολική κατανάλωση από ανθρώπους που αθλούνται.

2. Επικέντρωσε στο τρίπτυχο βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες
Είναι ακριβώς αυτό που πρεσβεύει η αντιοξειδωτική διατροφή Orac. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά θα σου προσφέρει όλα τα παραπάνω, προστατεύοντας από τις ελεύθερες ρίζες και επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. Όταν ο οργανισμός μας παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να εξουδετερώσει διαταράσσεται η ισορροπία και προκαλείται μια επικίνδυνη βιοχημική κατάσταση, γνωστή ως οξειδωτικό στρες.

To σχόλιο του διαιτολόγου: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και γενικότερα όλα εκείνα τα τρόφιμα που αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό σου δεν μπορεί παρά να είναι επιθυμητή. Καλό θα είναι να καταναλώνονται με μέτρο οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A (από το σικώτι ή το καρότο), D ( που θα βρεις σε γαλακτοκομικά, κρέας, κόκκαλο των μικρών ψαριών), E (ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) και K (που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

3. Πήγαινε πάντα με το… ρεύμα της εποχής
Τα εποχιακά, αλλά και τα τοπικά φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο στη λίστα της διατροφής σου. Είναι το κλισέ, κλασικό και παραδοσιακό “Κάθε πράγμα στον καιρό του…”! Γι’ αυτό μην μπαίνεις στον πειρασμό να αγοράσεις φρούτα που δεν είναι καλοκαιρινά, όσο και να τα λατρεύεις.

To σχόλιο του διαιτολόγου: Πάντα πρέπει να καταναλώνουμε μόνο εποχιακά, για να αποφύγουμε τεχνικές διαδικασίες παραγωγής μη εποχιακών τροφίμων που θα προσβάλουν το αμυντικό μας σύστημα. Επιπλέον τα τοπικά προϊόντα έχουν να κάνουν με το υπέδαφος κάθε χώρας που έχει διαφορετική καλλιέργεια, άλλη χρήση φυτοφαρμάκων και διαφορετική σύσταση νερού. Πολύ απλά, ο οργανισμός σου είναι προετοιμασμένος για τα συστατικά της… ελληνικής γης έχει ενισχύσει ήδη το ανοσοποιητικό του και το γαστρεντερικό του είναι έτοιμο.

4. Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά… λιπαρά!
Πόσο πιο πολύ μπορείς να περιορίσεις τα trans λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι στη διατροφή σου; Η τάση της διατροφής θέλει τις γεύσεις να προέρχονται από τα ίδια τα τρόφιμα και όχι με την προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού. Λεμόνι, ξίδι, μυρωδικά και άλλες μέθοδοι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αρκούν για να αυξήσεις τη δημιουργικότητα στην κουζίνα σου και παράλληλα να διώξεις την κυτταρίτιδα και να χάσεις κιλά.

To σχόλιο του διαιτολόγου: Τα λιπαρά διακρίνονται σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα! Ανάλογα με τον τύπο τους πρέπει και να υπολογίσεις και την ποσότητα που θα καταναλώνεις:

Κορεσμένα Λιπαρά: Ζωικό λίπος, κρουασάν, τυποποιημένα προϊόντα. Δεν πρέπει να ξεπερνούν το 8% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών/ 160 θερμίδες

Μονοακόρεστα Λιπαρά: Ελαιόλαδο και άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα! – Δεν πρέπει να ξεπερνούν το 12% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών/ 240 θερμίδες

Πολυακόρεστα Λιπαρά: Ω3 και Ω6 καλά λιπαρά που μπορείς να βρεις σε λιπαρά ψάρια και λαχανικά όπως σολομό ή αβοκάντο. Δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών /200 θερμίδες

Το ίδιο και η ζάχαρη που συνολικά και από όλες τις τροφές δεν πρέπει να ξεπερνά τοο 10% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών! Αυτή η ποσότητα φαντάσου αναλογεί σε μόλις 2 κ.γ. ζάχαρη


5. Κάντο όπως η Michele Obama…

Φτιάξε το πιάτο σου καθημερινά, έχοντας στο μυαλό σου το myplate της διατροφής. To μυστικό είναι απλό! Φρόντισε να μοιράζεις στα γεύματά σου όλες τις ομάδες τροφίμων στη σωστή ποσότητα. Έτσι θα καταφέρεις να ελέγξεις το βάρος σου, αλλά και να αδυνατίσεις με υγιεινό και σωστό τρόπο.

Φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να καλύπτουν το μισό πιάτο του κάθε γεύματός σου και οι υδατάνθρακες με τις πρωτεΐνες το άλλο μισό. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάς να έχεις μια μερίδα γαλακτοκομικών πάλι σε κάθε γεύμα.

Αυτή η αναλογία θα καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σου, προστατεύοντας παράλληλα και τη σιλουέτα σου. Γιατί τώρα το γνωρίζει καλά… Καμία δίαιτα που σου στερεί ομάδες τροφίμων δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο και μόνιμο αποτέλεσμα.

To σχόλιο του διαιτολόγου: Αν κάποιος ξεκινήσει μια διατροφή με αυτούς τους κανόνες, σίγουρα μπορεί να χάσει 2-3 κιλά στο μήνα γιατί θα αποφορτιστεί ο οργανισμός του από κάποια υγρά.

Read More

And More