Μήπως, τελικά η σαλάτα είναι αυτή που σε παχαίνει;

Είναι το φαγητό που πάει με όλους και με όλα. Η ιδανικότερη λύση και για εσένα που κάνεις δίαιτα και για εσένα που απλά θες κάτι πιο υγιεινό και δροσερό. Μπορείς να οργανώσεις τη μερίδα και ουσιαστικά θα επιλέξεις αν θα είναι το κυρίως γεύμα σου ή το συνοδευτικό σε κάτι άλλο. Αν δεν το έχεις καταλάβει ήδη, αναφέρομαι στη σαλάτα – και στην παραδοσιακή χωριάτικη και στην πράσινη και σε οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή μπορεί να συναντήσεις στο menu ενός εστιατορίου ή να φτιάξεις από μόνη σου.

Στην προτείνει συνεχώς και αδιαλείπτως ο διαιτολόγος, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ελαφρύ γεύμα μετά από τα φρούτα και το απόλυτο τίποτα, με το οποίο λανθασμένα επιλέγεις να τροφοδοτείς το στομάχι σου. Αλήθεια, εσύ τι επιλέγεις να βάλεις στη σαλάτα σου; Ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που μετρούν μέχρι και την τελευταία θερμίδα του κάθε συστατικού και, κατά συνέπεια, περιορίζονται στα φρέσκα λαχανικά; Ή μήπως «βαφτίζεις» σαλάτα οτιδήποτε χωρά σε ένα μεγάλο μπολ και καλύπτεται από τομάτα ή άφθονο μαρούλι;

Και, δε σε ρωτώ τυχαία, ούτε ανάκριση σου κάνω. Απλά, προσπαθώ να σε κάνω να σκεφτείς μήπως τελικά αυτό που ονομάζεις «αθώο γεύμα» είναι τελικά αυτό που σε παχαίνει και σε φουσκώνει.

Βάζεις υπερβολικά πολύ dressing; Γιατί, άλλο το λάδι μπαλσάμικο, και άλλο η σως μουστάρδας και μαγιονέζας. Μη σου πω ότι εντελώς διαφορετικό είναι ακόμη και το μπαλσάμικο σε μορφή κρέμας με διάφορες γεύσεις (οι οποίες είναι full of sugar).

Τη γεμίζεις με κρουτόν; Είναι μικρό, αλλά σε καμία περίπτωση, αθώο – όπως, και όλα τα τρόφιμα, για να είμαστε ειλικρινείς -. Το κρουτόν είναι λευκό ψωμί, το οποίο (κατά 99%) έχει ψηθεί με βούτυρο. Οπότε, το να βάζεις το 1/4 της σακούλας, επειδή απορροφά το λάδι και σου φαίνεται λίγο, μόνο καλό δεν κάνει.

Προσθέτεις κίτρινα τυριά; Αν ναι, τι είδος τυριού; Το γκούντα είναι πεντανόστιμο και πολύ σωστή επιλογή για να ψηθεί στην τοστιέρα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού, όμως ταυτόχρονα είναι γεμάτο σε (εντελώς) περιττά λιπαρά για τη λειτουργία του οργανισμού σου. Προτίμησε το τυρί light με 10% λιπαρά – και αν στην αρχή σου φαίνεται άνοστο, θα το συνηθίσεις που θα πάει -. Μυστικό tip: εγώ λατρεύω το τυρί τύπου cottage, ειδικά με πράσινη σαλατούλα.

Ρίχνεις αποξηραμένα φρούτα; Υπερβολικά πολλή ζάχαρη, τόση πολλή μάλιστα που θα έπρεπε να απαγορευτεί να τα αποκαλούμε φρούτα. Νόστιμα και το καλό είναι ότι κρατάνε πολύ καιρό, όμως, αν θες να διατυμπανίζεις ότι προσέχεις τη σιλουέτα σου, θα πρέπει να τα πετάξεις έξω από τη σαλάτα σου (μη σου πω και από το σπίτι σου).

Τη φορτώνεις με τεράστιες ποσότητες υλικών; Λατρεύω τη σαλάτα Ντάκο, αλλά καταλαβαίνεις και η ίδια ότι όταν το μέγεθος της φέτας που έχεις κόψει ξεπερνάει την ποσότητα της ντομάτας και του ντάκου μαζί κάτι δεν είναι σωστό. Και υγιεινό. Και θρεπτικό. Πόσο ασβέστιο θες και εσύ;

Την παραγγέλνεις απ’ έξω, γιατί είσαι κουρασμένη; Εντάξει μετά από μία κουραστική ημέρα που να κάτσεις να βγάλεις τα υλικά από το ψυγείο, να τα πλύνεις, να τα ψιλοκόψεις και έχει ακόμα δουλειές ο μπαξές. Απλά, σκέψου ότι έτσι δεν μπορείς να τσεκάρεις ούτε πόσο φρέσκα είναι τα υλικά, ούτε την ποιότητα τους, ούτε το πόσες ώρες πριν είναι κομμένη και συσκευασμένη. Αρκεί να σου πω ότι πρόσφατη έρευνα στο Λονδίνο έδειξε ότι μία συσκευασμένη σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να έχει ακόμα και τις διπλάσιες θερμίδες από τη σπιτική, για να προβληματιστείς;

Για αυτό, έχε στο νου σου ότι οι περιττές θερμίδες μπορεί να κρύβονται ακόμα και στα πιο μικρά και φαινομενικά αθώα πιάτα, όπως για παράδειγμα, μία σαλάτα.

Read More

And More