Νηστεία: Οι light τροφές που μπορείς να επιλέξεις, αν θες να αδυνατίσεις!

Με τη Μεγάλη Εβδομάδα να πλησιάζει, η σκέψη να νηστέψεις (έστω και την τελευταία στιγμή) επανέρχεται στο προσκήνιο. Θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και να επιστρέψεις δριμύτερη στις διατροφικές σου συνήθειες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Δες το σαν μία καλή ευκαιρία να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά, που πιθανόν πήρες, τις πρώτες ημέρες που ήσουν στο σπίτι. Όμως, για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να προσέξεις την ποσότητα, αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού σου, και φυσικά να προσθέσεις τις κατάλληλες light νηστίσιμες τροφές. Ποιες είναι αυτές; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, είναι εδώ, για να απαντήσει. Ο λόγος στην ειδικό…

Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική ευκαιρία για αδυνάτισμα, μιας και τα τρόφιμα που περιλαμβάνει έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά.

Ταυτόχρονα, οι νηστίσιμες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη ουσίες (ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα). Τα συστατικά αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, στη μείωση της όρεξης και στην καύση του λίπους. Πάμε να τα δούμε!

Θαλασσινά, ελιές, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο, ταχίνι ολικής αλέσεως: έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία συρρικνώνει το λίπος γύρω από την κοιλιά, καταστέλλουν την όρεξη και αυξάνουν το μεταβολισμό.

Κινόα, φαγόπυρο, πλιγούρι, όσπρια, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, σπόροι chia: έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που εξηγεί, γιατί δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μας κρατάει χορτάτους για περισσότερο διάστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.  Επιπλέον, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο, τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφών, αλλά και στην καλή λειτουργία των μυών, που αποτελούν τον μεταβολικά ενεργά ιστό και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.

Φρούτα-λαχανικά: Είναι χαμηλά θερμίδες με μηδενική περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, θερμίδες και  πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την όρεξη και την απορρόφηση του λίπους των τροφών.

Μανιτάρια: είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, ελέγχοντας την αποθήκευση του κοιλιακού λίπους, βελτιώνοντας την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης και τη μυϊκή ενδυνάμωση, που συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται προσοχή σε κάθε περίπτωση ακόμα και στα νηστίσιμα τρόφιμα είναι η ποσότητα κατανάλωσης: καθημερινά σε υγιής καταστάσεις. Ναι, επειδή είναι νηστίσιμα, δε σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και όσο επιθυμούμε.

Καθημερινά, λοιπόν, σε υγιείς καταστάσεις μπορούμε να τρώμε:

  • 10-15 κομμάτια ανάλατων ξηρών καρπών
  • 1 κ.γ. ταχίνι ολικής αλέσεως ή φυστικοβούτυρο
  • ¼-1/2 αβοκάντο
  • 5-10 ελιές
  • 2-4 φρούτα

Η ποσότητα του κύριου γεύματος καλό είναι να είναι περίπου 2 φλυτζάνια του τσαγιού, ως μαγειρεμένο φαγητό. Αν σας αρέσουν τα θαλασσινά (μόνο όσα ανήκουν στην κατηγορία των νηστίσιμων), τότε μπορείτε να επιλέξετε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας 2 φορές /την εβδομάδα, γιατί ναι μεν είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά περιέχουν πολύ αλάτι. Τέλος, δώστε προσοχή και στον τρόπο μαγειρέματος, αποφεύγοντας τα τηγανιτά.

Read More

And More