Αλήθεια δεν παχαίνει το αβοκάντο; Εγώ άλλα ήξερα…

Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα για μια σειρά από σαλάτες και σάλτσες με την ξεχωριστή και διακριτική γεύση του αβοκάντο. Ποιος δεν έχει δοκιμάσει την δροσερή γουακαμόλε;

Ισχύει όμως πως το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα παχυντικό και θα έπρεπε να καταναλώνεται με μέτρο;

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς διαλευκαίνει τα πράγματα γύρω από το αβοκάντο

Τελικά το αβοκάντο είναι λαχανικό ή φρούτο;

To αβοκάντο, θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό, όπως εσφαλμένως διατυπώνεται σε ορισμένες βιβλιογραφίες.Έρευνες, περί της διατροφικής αξίας του, αναφέρουν ότι είναι πλούσιο σε λιπαρά, εξ’ου και το ότι σε ορισμένες περιοχές ονομάζεται και βουτυροδέντρο. Η εσφαλμένη διατύπωση του αβοκάντο ως λαχανικό, έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται στις σαλάτες ή ότι καταναλώνεται σαν ορεκτικό.

Αληθεύει πως έχει πολλά λιπαρά;

Η άποψη για την πλούσια περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν εκφράζεται αληθώς. Στην ουσία, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πολύς κόσμος νομίζει ότι τα αβοκάντο είναι παχυντικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs). Τα οξέα αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Δηλαδή μπορώ να τρώω όσο θέλω;

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και το αβοκάντο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, προκειμένου να παρέχει τις ευεργετικές του ιδιότητες και μόνο. Για να μην εμφανισθεί, αυξημένο σωματικό βάρος απο την τακτική λήψη του, προτείνεται να καταναλώνεται μόλις το 1/8 του αβοκάντο, το οποίο αποδίδει μόλις 45 θερμίδες και παράλληλα δεν επηρεάζει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση αβοκάντο στην υγεία;

Τo αβοκάντο προστατεύει το παχύ έντερο απο την εμφάνιση του καρκίνου, την καρδιά απο τις διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλει ώστε οι ορμόνες να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία.

Τα αβοκάντο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος ενώ έχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθεί και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. To αβοκαντο, είναι πλούσιο στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπου προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο την οξείδωση των ελεύθερων ριζών-stress.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, δρα προστατευτικά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Λόγω της αντίφλεγμονοδης δράσης του, στηρίζεται το γεγονός ότι προλαμβάνει ή ανακουφίζει τον πόνο απο φλεγμονωδη ή αυτοανοσα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα.

Και ένα διατροφικό – μαγειρικό tip: Ο διαιτολόγος διατροφολόγος συστήνει: “Αν καταναλώνεις το αβοκάντο σε σαλάτα, να το συνοδεύεις με πηγή φολικου οξεος ή βιταμίνης C, όπως είναι to λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Read More

And More