Στην ταβέρνα: Οι θερμίδες που “κρύβουν” τα κλασικά πιάτα! Ποια να προτιμήσεις και ποια να αποφύγεις;

Μπάνιο στη θάλασσα, βουτιές, ηλιοθεραπεία, παιχνίδι και οι ώρες “περνούν” ανέμελα. Τόσο ανέμελα που πολλές φορές ξεχνάνε να φάμε ακόμα και το σνακ που έχουμε ετοιμάσει από το σπίτι. Μαζεύεις την πετσέτα σου και κατευθύνεσαι στον απόλυτο καλοκαιρινό γαστρονομικό προορισμό: την ταβέρνα. Καλαμαράκια, χωριάτικη σαλάτα, θαλασσινά, μουσακάς και άλλα τόσα εδέσματα σε περιμένουν. Πόσες θερμίδες κρύβουν; Ποια να επιλέξεις και ποια είναι προτιμότερο να αποφύγεις, για να μην χαλάσεις τη σιλουέτα σου; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, μας βοηθά! Ο λόγος στην ειδικό…

Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς ταβέρνα δεν γίνεται! Έτσι, ετοιμάζοντας τις βαλίτσες σου έχε υπόψιν σου τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις αγαπημένα φαγητά, χωρίς να σκεφτείς το δείκτη της ζυγαριάς.

 

Πώς θα κάνεις τα φαγητά της ταβέρνας πιο light

Ρώτα πως ετοιμάζεται και μαγειρεύεται το πιάτο σου. Αν δεν σε ευχαριστεί, ζήτησε να το ετοιμάσουν με κάποιο τρόπο που να σε ικανοποιεί. Για παράδειγμα:

  • Ζήτησε να σερβίρουν τις σάλτσες, τις σος και τα άλλα συνοδευτικά ξεχωριστά, ώστε να χρησιμοποιήσεις όση ποσότητα θελήσεις, χωρίς να ξεφύγεις από τα επιτρεπτά επίπεδα.
  • Επίσης, ζήτησε το κυρίως πιάτο σου να συνοδεύετε από φρέσκα λαχανικά ή από μια σαλάτα αντί των συνηθισμένων τηγανιτών πατατών.
  • Ρώτησε αν το κρέας μπορούν να στο ψήσουν χωρίς αλάτι.

 

To κεφάλαιο “χωριάτικη σαλάτα”

Είναι από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά πιάτα, που τόσο εμείς όσο και οι ξένοι τουρίστες την επιλέγουμε σε κάθε έξοδο στην ταβέρνα. H χωριάτικη κρύβει μία μεγάλη παγίδα,καθώς, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο, δεν αποτελεί συνοδευτική σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα! Έχει τέσσερα είδη λαχανικών (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι), ελαιόλαδο (λιπαρά) και πρωτεΐνες (φέτα). Όταν μάλιστα την απολαύσετε και με αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού, καλύπτετε και τις ανάγκες για τα δημητριακά (μία μέτρια φέτα ψωμί έχει περίπου 80 θερμίδες). Aν ,λοιπόν, δε θέλετε να είναι το γεύμα σας, αλλά το ορεκτικό σας, θα ήταν καλύτερα να την παραγγείλετε και να τη μοιραστείτε με τους υπολοίπους. Παρακάτω αναλύονται οι θερμίδες που παίρνουμε από μια χωριάτικη σαλάτα:

  • Δύο μικρές ντομάτες: 80 kcal
  • Mισό αγγούρι: 20 kcal
  • Mισή πιπεριά: 10 kcal
  • Mισό κρεμμύδι: 10 kcal
  • Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο: 270 kcal
  • Ένα κομμάτι φέτα: 75 kcal
  • Σύνολο: 465 kcal

Προτιμήστε τα θαλασσινά να είναι μαγειρεμένα ψητά ή βραστά ή αχνιστά, μιας το τηγάνισμα αυξάνει τις θερμίδες τους και την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Η ποικιλία των θαλασσινών είναι μεγάλη και σχετικά ευνοϊκή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Mε λίγη προσοχή θα φάτε καλά και δεν θα «φορτωθείτε» με θερμίδες.

 

Xταπόδι

Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε και τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα. Ιδού και οι θερμίδες του:

  • Xταπόδι ψητό:…………………….93 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι ξιδάτο:…………………..250 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι κρασάτο:………………..287 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι:………419 Kcal (μία μερίδα)

 

Καλαμαράκια

Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρυμένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισης του. Ακόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι. Οι θερμίδες του στα μάτια σας

  • Kαλαμαράκια ψητά:………………….75 Kcal
  • Kαλαμαράκια τηγανητά:…………….198 Kcal
  • Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι:……..390 Kcal

 

Θαλασσινά

Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aποφύγετε, λοιπόν, το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.

  • Mύδια βραστά: …………………..133 Kcal (μία μερίδα)
  • Mύδια τηγανητά: ………………..250 Kcal (μία μερίδα)
  • Mύδια σαγανάκι: ………………..465 Kcal (μία μερίδα)

 

Ψάρια

Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να τηγανιτά ψάρια και να τα αντικαταστήσετε με ψητά.

 

Γαριδομακαρονάδα

Αποτελεί μία αγαπημένη καλοκαιρινή γεύση που, όμως, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα, μιας και στα περισσότερα εστιατόρια η μερίδα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την προτεινόμενη. Η καλύτερη επιλογή είναι να την μοιραστείτε με την παρέα σας και να την συνοδέψετε με άφθονη σαλάτα. Η θερμιδική αξία μίας μερίδας γαριδομακαρονάδας αντιστοιχεί περίπου σε 500 kcal. Τις ίδιες μερίδες, συγκεντρώνει και ο μουσακάς.

Read More

And More