Κολπίτιδα! Τι την προκαλεί; Tips για να μειώσεις τις πιθανότητες να την εμφανίσεις

Διακοπές, θάλασσα, έρωτας! Είναι το τρίπτυχο ενός αξέχαστου καλοκαιριού. Δεν είναι κρίμα να σε ταλαιπωρεί ενοχλητική κολπίτιδα και να μην μπορείς να το απολαύσεις;
Μάθε τι μπορεί να την προκαλέσει. Διάβασε τα σημάδια και πρόλαβε την κολπίτιδα με 6 tips που θα σε βγάλουν από μπελάδες.

“Ως κολπίτιδα αναφέρεται η φλεγμονή του κόλπου, κατάσταση αρκετά συχνή και ευκόλως θεραπεύσιμη, στις περισσότερες περιπτώσεις” επισημαίνει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος και τονίζει πως “η σωστή υγιεινή του κόλπου είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποφύγουμε την κολπίτιδα και όλα τα δυσάρεστα επακόλουθά της”.

Εκείνο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως η σωστή υγιεινή θα προστατεύσει την ισορροπία του κόλπου. Αυτό από μόνο του μπορεί να αρκεί για να αποφύγεις ενοχλήσεις στην περιοχή. “Στον κόλπο υπάρχει μια αρκετά πολύπλοκη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μικροβίων. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τότε μπορεί κάποιο μικρόβιο να υπεραναπτυχθεί εις βάρος των υπολοίπων και να οδηγήσει σε κολπίτιδα” εξηγεί ο κ. Παράσχος.

Πώς όμως μεταδίδεται;

Η κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων φυσικά και η σεξουαλική επαφή ή η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Εκείνο λοιπόν που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου που θα διαγνώσει το είδος της κολπίτιδας.

Ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας.

1. Τριχομοναδική κολπίτιδα. Οφείλεται σε ένα παράσιτο, την τριχομονάδα. Η τριχομονάδα βρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα κολπίτιδας.
– Συμπτώματα: Οταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και φαγούρα.
– Πώς μεταδίδεται; Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η τριχομονάδα μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Μπορεί όμως μια γυναίκα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να μολυνθεί από τουαλέτα ή από χρήση προσωπικών ειδών που έχουν μολυνθεί από πάσχον άτομο.
Ποια είναι η θεραπεία; Η τριχομοναδική κολπίτιδα θεραπεύεται με φάρμακα δραστικά έναντι των τριχομονάδων. Η θεραπεία απευθύνεται συνήθως και στους δύο σεξουαλικούς συντρόφους, εφόσον βεβαίως αυτό είναι εφικτό.

2. Μυκητιασική κολπίτιδα. Συνήθως είναι υπεύθυνος ο μύκητας Candida albicans για αυτό ονομάζεται και Καντιντίαση.
Συμπτώματα: Φαγούρα και έκκριμα λευκού χρώματος.
Πώς μεταδίδεται; Οι μυκητιασικές κολπίτιδες είναι συχνές σε γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σε εγκυμονούσες, σε γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή κορτιζόνη, καθώς και σε πάσχουσες από σιδηροπενική αναιμία.
Ποια είναι η θεραπεία; Οι μυκητιασικές κολπίτιδες θεραπεύονται με φάρμακα χορηγούμενα τοπικά (κολπικές κρέμες και κολπικά υπόθετα) ή σκευάσματα χορηγούμενα από το στόμα.

3. Βακτηριδιακή κολπίτιδα. Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Πάντα, όμως, η βακτηριδιακή κολπίτιδα οφείλεται σε πολλούς ταυτόχρονα μικροοργανισμούς.
Συμπτώματα: Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό, γκριζόλευκο, με δυσάρεστη οσμή ψαριού.
Πώς μεταδίδεται; Η βακτηριακή κολπίτιδα θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.
Ποια είναι η Θεραπεία; Yπάρχει και τοπική θεραπεία, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται από του στόματος αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα.

Τips για την καλύτερη υγιεινή του κόλπου
Πριν όμως καταλήξεις στον γυναικολόγο σου, ο Θάνος Παράσχος σου δίνει χρήσιμες συμβουλές υγιεινής για να προλάβεις κάθε τύπο κολπίτιδας:

1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.

2. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Μη χρησιμοποιείς ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνεις κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσει κολπίτιδα.

3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάς βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Απόφυγε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών.

4. Μετά την αφόδευση σκούπιζε ΠΑΝΤΑ με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγεις τη μόλυνση του κόλπου με μικρόβια από το έντερο.

5. Χρησιμοποίησε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες. Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα. Περιόρισε τη χρήση του σε ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα το κολύμπι.

6. Το σκεύασμα Lactal (δεν είναι φάρμακο) βοηθάει στην αποκατάσταση του κολπικού pH, καθώς και της μικροβιακής ισορροπίας στον κόλπο. Η χρήση του σε κάθε περίπτωση ελαφρών ενοχλημάτων μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Read More

And More