Είναι επίσημο! Το bowlcut είναι το κούρεμα της σεζόν.

Κάθε σεζόν έχει και το δικό του κούρεμα το οποίο φοριέται τόσο πολύ- γίνεται τόσο εντατικά- όπως θέλεις πεσ’ το, ώστε φτάνουμε να μιλάμε για το κούρεμα της σεζόν. Το shag είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα προηγούμενων σεζόν που κρατάει δυνατά ακόμη. Το buzz cut (τα εντελώς ξυρισμένα μαλλιά) ήταν το κούρεμα που μας συστήθηκε τέσσερα περίπου χρόνια πριν χάρη στην Cara Delevingne και την Kristen Stewart που ξύρισαν σχεδόν ταυτόχρονα τα μαλλιά τους. Ανάμεσα στο shag που δεν είναι ακραίο και το buzz cut που είναι… των άκρων, υπάρχει το κούρεμα αυτής εδώ της σεζόν: το bowl cut!

Η πιο χαρακτηριστική Ελληνίδα που έχει αυτό το κούρεμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόσο που μιλάμε για signature haircut, είναι Αλεξάνδρα Σπυριδοπούλου, Global Senior Artist της MAC Cosmetics. Η αντανακλαστική μου αντίδραση, λοιπόν, όταν είδα ότι το bowcut θα είναι big thing ήταν να ζητήσω το τηλέφωνο του κομμωτή της! Ιδού τι μου είπε ο Ταξιάρχης Ζολώτας, ο κομμωτής που ειδικά αν θέλεις να κάνεις bowlcut θα πρέπει να επισκεφτείς.

Bowl cut: γιατί είναι τάση

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε αυτό το hair trend alert: η Charlize Theron, το icon που έχουμε συνδεδεμένο στο μυαλό μας με κάπως πιο μακριά ξανθά μαλλιά, υιοθέτησε το bowlcut. Λίγο αργότερα, ο Harry Styles έκανε το ίδιο. Και ενώ για να μιλήσουμε για τάση χρειάζεται να έχουμε τρία κρούσματα (three is a trend!), είμαι σίγουρη πως θα το δούμε πολύ σύντομα να συμβαίνει. Αλλά, αλήθεια, που έχει τις ρίζες του αυτό το κούρεμα;

“Αν μιλάμε για το αντρικό bowlcut, το λεγόμενο καπελάκι, είναι κάτι που συναντάμε από τα 30’s. Αν μιλάμε για την γυναικεία του εκδοχή, το συναντήσαμε πάρα πολύ έντονα στα 80’s, σε μοντέλα της εποχής όπως η Linda Evangelista αλλά και σε ηθοποιούς”, μου λέει ο Ταξιάρχης Ζολώτας.

Και φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει το Ghost με την Demi Moore και τον Patrick Swayze; Το look της με το λευκό πουκάμισο και το bowlcut είναι τόσο 80’s και τόσο fresh ταυτόχρονα! 

Σε ποιες ταιριάζει;

Το bowlcut δεν είναι ένα κούρεμα που μπορείς να κάνεις από τη μια στιγμή στην άλλη και το κατανοώ απόλυτα. Δεν γίνεται τη μια στιγμή να το βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου και την άλλη στιγμή να το βλέπεις πάνω σου. Εξάλλου, δεν μιλάμε για αφέλειες εδώ. Θέλει τη σωστή συμπεριφορά και άλλο τόσο το κατάλληλο στιλ για να το υιοθετήσεις. Ορίστε, λοιπόν, τι πρέπει να ξέρεις προτού το υιοθετήσεις: “Το πιο ιδανικό για αυτό το κούρεμα είναι να έχεις ίσια μαλλιά ώστε να φαίνεται η απόλυτη γεωμετρία που απαιτεί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές: αυτά που είναι πιο στρογγυλά ή αυτά που είναι πιο στενά στο πλάι και πιο έντονα μπροστά ώστε να αποφύγουμε τους πολλούς όγκους. Δεν είναι ένα και μόνο κούρεμα! Έχει αρκετές παραλλαγές”, τονίζει ο hair expert και συνεχίζει: “Μπροστά το προτιμάμε να είναι κάτω από τα φρύδια γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να είναι πολύ σκληρό. Επίσης, δείχνει τέλειο σε σγουρά μαλλιά! Για να κάνεις το σωστό bowlcut  ξεκινάς με το βρεγμένο και τελειοποιείς σε στεγνά μαλλιά ελέγχοντας τις λεπτομέρειες. Επίσης, μπορεί να γίνει με ξύρισμα ή και πιο smooth, αν θέλεις να το κάνεις πιο aggressive ή όχι!”, μου τονίζει. Και στην αναπόφευκτη ερώτηση: σε ποια πρόσωπα πάει/δεν πάει σημείωσε πως ταιριάζει στα κανονικά, οβάλ πρόσωπα, είναι τέλειο σε πρόσωπα με γωνίες γιατί δημιουργεί μια πιο tomboy αίσθηση αλλά δεν κολακεύει τόσο τα στρογγυλά πρόσωπα.

Πώς να κάνω styling στο bowlcut μου;

Τι συμβαίνει με το bowlcut: ενώ είναι ένα κούρεμα που παίρνεις δύσκολα την απόφαση να το υιοθετήσεις, αποδεικνύεται εθιστικό από την στιγμή που το κάνεις. ” Το συγκεκριμένο κούρεμα έχει και μια ρετρό διάθεση αλλά ταυτόχρονα είναι και φουτουριστικό. Για μένα είναι all time classic.Όσον αφορά το styling, αν ένα bowl είναι καλοκουρεμένο δεν χρειάζεται styling. Αν θέλουμε να του δώσουμε γυαλάδα μπορούμε να ψεκάσουμε με spray λάμψης απλώς, ενώ μπορούμε να το κάνουμε wet look με τα μαλλιά προς τα πίσω. Είναι υπέροχα, βεβαίως, και τα messy που μπορείς να πετύχεις ευκολότερα σε σπαστά μαλλιά με salt spray”, μου λέει ο Ταξιάρχης Ζολώτας. Και δύο τελευταία info/tip: αν δεν είσαι αποφασιμένη αλλά φλερτάρεις έντονα με την ιδέα, κάνε αρχικά ένα γεωμετρικό καρέ ώστε να εξοικειωθείς με την γεωμετρία. Και ένα ακόμη: αν το υιοθετήσεις, θα πρέπει να είσαι συνεπής στα ραντεβού με τον κομμωτή σου! Για να διατηρήσεις αυτή τη γραμμή, θα πρέπει να ανανεώνεις το κούρεμά σου ανά ένα μήνα περίπου.

Fun fact: το bowl cut έχει πάρει το όνομά του από αυτό το οποίο υποψιάζεσαι: το μπολ! Και αυτό ακριβώς γιατί το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει σαν να έχεις βάλει μια κατσαρόλα στο κεφάλι και να κόβεις ότι περισσεύει από κάτω. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, δεν είναι τόσο απλό!

 

Read More

And More