Έκοψα γαλλικές φράντζες στην καρδιά του καλοκαιριού και ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα!

Υπάρχει μια χαρακτηριστική έκφραση για τις Γαλλίδες: έχουν αυτό το je ne sais quoi, το καθόλου-δεν-με-νοιάζει στην συμπεριφορά τους. Εδώ και κάμποσο καιρό έχω αρχίσει να τις μελετάω εντατικά προκειμένου να το υιοθετήσω: έχω αγοράσει ένα σωρό από εκείνα τα φορέματα με τα μικροσκοπικά λουλούδια από το Sezane, κρατάω ψάθινη τσάντα, αγόρασα πρόσφατα το βιβλίο της Jeanne Dammas “In Paris: 20 women of life in the city of light”. Και αφού ξεκοκάλισα μέχρι και την τελευταία του σελίδα αποφάσισα ότι δεν μπορείς να υιοθετήσεις το je ne sais quoi τους χωρίς τα μαλλιά τους! Χωρίς, δηλαδή, αυτά τα χαρακτηριστικά φραντζάκια που κάνουν καριέρα και ως french frinche!

Όπως ξέρουμε, το να πάρεις την απόφαση να κόψεις οποιουδήποτε είδους φράντζα ή αφέλειες στην καρδιά του καλοκαιριού, ειδικά την ίδια στιγμή που έχεις ορκιστεί να μην χάσεις μάθημα spinning πριν φύγεις για διακοπές, είναι κάτι σαν beauty αυτοκτονία. Αλλά μια Γαλλίδα δεν θα κολλούσε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, σωστά; Κι εγώ ήθελα απεγνωσμένα αυτές τις γαλλικές φράντζες! Έκλεισα, λοιπόν, ραντεβού με την Σοφία Νομικού που έχει αυτή την ικανότητα να δίνει ζωή ακόμη και στα πιο αδιάφορα-βλέπε-δικά-μου-ολόισια-super-sleek μαλλιά, ζήτησα από τον φωτογράφο μας, Αλέξανδρο Μακρή, να κάνει μερικά κλικ γιατί φυσικά και όλο αυτό θα γίνονταν θέμα και η μεταμόρφωση ξεκίνησε!

French fringe: από ποιες να εμπνευστείς!

Αν έχεις pinterest τα πράγματα είναι πολύ απλά: φτιάχνεις ένα φάκελο “french fringe” και βάζεις εκεί όλες τις φωτογραφίες που εντοπίζεις με τέτοιου τύπου γαλλικές φράντζες. Για να τις εντοπίσεις, πατάς απλώς french fringe στο pinterest και σου βγαίνουν ένα σωρό τέλειες εικόνες. Αν δεν έχεις pinterest ή αν προτιμάς το instagram, κάνε follow μερικές διάσημες Γαλλίδες. Η Violette και η Jeanne Damas είναι οι δύο δικές μου αγαπημένες και θα σε εμπνεύσουν και με το στιλ τους. Επίσης, δεν χρειάζεται να είσαι Γαλλίδα για να υιοθετήσεις αυτά τα μαλλιά. Μπορείς, για παράδειγμα, να είσαι η Selena Gomez που είχε κόψει έτσι τα μαλλιά της και της πήγαιναν υπέροχα! Επίσης, τα french fringe δεν έχουν ένα μόνο μήκος. Μπορεί να είναι λίγο πιο κάτω από τα φρύδια μέχρι το πηγούνι αλλά το κοινό σημείο αναφοράς τους είναι ότι είναι άνισες και ατημέλητες. Αλλιώς, ανήκουν στην κατηγορία της αφέλειας, για παράδειγμα.

Τι να προσέξεις στο κούρεμα

Το νούμερο ένα για να πετύχεις αυτό που έχεις ονειρευτεί στα μαλλιά σου είναι να επιλέξεις έναν κομμωτή που εμπιστεύεσαι. Στο κάτω- κάτω είναι αυτός που θα κάνει όλη την δουλειά. Δύο τρόποι για να βεβαιωθείς ότι αυτός ο κομμωτής σου κάνει είναι α) να έχεις δει τη δουλειά του αλλού και να σου άρεσε (γι’αυτό μην διστάσεις να ρωτήσεις ένα κορίτσι με ωραίο κούρεμα πού κουρεύεται, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να την σταματήσεις στο δρόμο) β) να σου αρέσει το στιλ του ίδιου του κομμωτή.

Τα french fringe είναι ένα κούρεμα που απαιτεί την ίδια λογική σε όλο το μήκος και όχι μόνο στην φράντζα. Πιο απλά, δεν μπορεί η φράντζα να είναι ασύμμετρη και effortless και στα μήκη να διατηρείς ένα ενιαίο και αυστηρό κούρεμα.

Η Σοφία Νομικού αυτό που έκανε στα δικά μου μαλλιά ήταν να αφαιρέσει κάμποσο μήκος και έπειτα, χρησιμοποιώντας το ψαλίδι κάθετα να κάνει άνισα τελειώματα.

Για την φράντζα, το tip είναι να σχηματίσεις ένα τρίγωνο μπροστά και να κόψεις στο ύψος του πηγουνιού μέχρι όσο θέλεις. Γενικότερα, καλό είναι ο κομμωτής σου να σου κόψει την φράντζα λίγο πιο μακριά και έπειτα να ορίσετε μαζί το μήκος παρά να την κόψει περισσότερο από όσο την είχες εσύ στο μυαλό σου.

French firnge: η ώρα του styling!

Η γαλλική φράντζα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις αν έχεις σπαστά μαλλιά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν έχεις δηλαδή σγουρά ή σπαστά, οι αφέλειες είναι best thing. Στην δική μου περίπτωση, λοιπόν, θα μπορούσα να κάνω αφέλειες και να ξεμπερδεύομαι (τα μαλλιά μου είναι τόσο ίσια όσο η Ιονία οδός!). Από τότε, λοιπόν, που έκανα γαλλικές φράντζες είμαι πολύ καλή φίλη με τον κώνο. Η αλήθεια, είναι πως δεν ξέρω για πόσο ακόμη μιας και είμαι αρκετά τεμπέλα με όλα αυτά, αλλά προς το παρόν το απολαμβάνω!

Όπως μου έδειξε και η Σοφία Νομικού, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα ψαλίδι ή έναν κώνο (ο δεύτερος με βολεύει περισσότερο) και να τυλίγεις χοντρές τούφες με φορά προς τα έξω, ξεκινώντας από την φράντζα σου. Και αν έχεις και πολύ ίσια μαλλιά όπως εγώ ένα άλλο μυστικό είναι να κρατάς το ψαλίδι οριζόντια.

Εννοείται, πως όταν κάνεις όλο το παραπάνω ανακατεύεις τα μαλλιά σου και ψεκάζεις με μια λακ για να έχεις το κράτημα που χρειάζεται. Και ένα υπέροχο tip για την φράντζα: πάρε ένα μικροσκοπικό κλάμερ, βαλ’το στην ένωση της φράντζας σου μπροστά και κοιμήσου με αυτό ή μείνε έτσι για όσο ετοιμάζεσαι!

Το tip ανήκει στην αγαπημένη μου Violette και παρακάτω μπορείς να δεις αναλυτικά όλο το haircare routine της για να το κάνεις… the parisian way all the way!

Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μακρής

 

Read More

And More