Οι δερματολόγοι έχουν παρατηρήσει αύξηση του εκζέματος από το συνεχόμενο πλύσιμο των χεριών! Τι πρέπει να ξέρεις!

Ο κορονοϊός έχει φέρει μια νέα πραγματικότητα σε πολλά επίπεδα στην ζωή μας. Σε συνάρτηση με το beauty αυτή η πραγματικότητα έχει να κάνει με τον πλένεις τα χέρια σου 4702 φορές τη μέρα. Και κάνεις πολύ καλά γιατί αυτή είναι η οδηγία από τους γιατρούς. Την ίδια στιγμή, όμως, τα χέρια σου αφυδατώνονται και υποφέρουν ενώ οι δερματολόγοι έχουν παρατηρήσει και ραγδαία αύξηση του εκζέματος.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στην επιδερμίδα σου όταν ανοίγεις τη βρύση σου για να πλύνεις τα χέρια σου ξανά; Για να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πώς λειτουργεί το δέρμα μας και ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης είναι πάντα εκεί για εμάς για να μεταλαμπαδεύσει όλη του τη γνώση!

Η επιδερμίδα μας είναι σαν ένας τοίχος

“Φαντάσου την επιδερμίδα μας σαν έναν τοίχο που είναι φτιαγμένος από πολλά και διαφορετικά υλικά. Έχει τούβλα, έχει μπετόν, έχει στόκο” μου εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης και συνεχίζει: “Η επιδερμίδα μας, λοιπόν, αποτελείται από διαφορετικά στρώματα: τα κερατινοκύτταρα τα οποία είναι το πάνω, πάνω στρώμα και που είναι εμφανή και σε γυμνό μάτι, την κεράτινη στοιβάδα, τον φραγμό και το χόριο”. Μάλιστα, αν κοιτάξεις τώρα το χέρι σου θα δεις ότι η επάνω επιφάνεια του χεριού που σχηματίζει κάποια μικρά τετραγωνάκια λόγω της ξηρότητας είναι τα κερατινοκύτταρα. Κάτω από την κεράτινη στοιβάδα υπάρχει ο φραγμός της επιδερμίδας μας ο οποίος τώρα, από το συνεχόμενο πλύσιμο των χεριών έχει υποστεί φθορά. “Ο φραγμός αποτελείται από λιπίδια που είναι η γλυκερίνη, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα κεραμίδια και από νερό ενώ μοιάζει με ένα ένα αόρατο τζελ και σχηματίζει μια προστατευτική επικάλυψη για όλο το δέρμα. Ο φραγμός παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας γιατί βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, να ελέγχει την προστασία του, ενώ ρυθμίζει και την υγρασία του δέρματος, είτε με το να μην εξατμίζεται είτε με να την κρατάει μέσα”, τονίζει ο δερματολόγος.

Τι είναι οι κρέμες φραγμού και γιατί να τις επιλέξεις!

Θυμήσου, λοιπόν, αυτό που είπαμε αρχικά: η επιδερμίδα μας είναι σαν ένας τοίχος. Όταν χαλάει, λοιπόν, ο φραγμός που ρυθμίζει τι μπαίνει και τι βγαίνει στην επιδερμίδα μας, είναι σαν να ανοίγει μια τρύπα στον τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση για να διορθώσεις την ζημιά αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι εξωγενώς να δώσεις στην επιδερμίδα σου όσα έχει χάσει το ίδιο. Οι κρέμες φραγμού, λοιπόν, κάνουν αυτό ακριβώς και δεν έχεις παρά να ζητήσεις μια τέτοια από το φαρμακείο. Ένα, επίσης, συστατικό που υπάρχει πλέον στις κρέμες και θα σε βοηθήσει είναι το κεραμίδιο, το οποίο καταστρέφεται όταν έχει φθορά ο φραγμός της επιδερμίδας μας κάτι που συμβαίνει αυτό το διάστημα λόγω του συνεχόμενου πλυσίματος των χεριών. Και last but not least: απόφυγε αυτό το διάστημα τις κρέμες χεριών που περιέχουν άρωμα το οποίο μπορεί να γίνει ερεθιστικό για το δέρμα.

Avene Cold Cream

Neutrogena Hand Cream Unscented

Atoderm Mains Bioderma

Μερικά ακόμη tips

-Χρησιμοποίησε κρέμα φραγμού για τα χέρια μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών σου

-Ψέκασε τα χέρια σου με ιαματικό νερό πριν βάλεις κρέμα. Ειδικά αν έχεις έκζεμα που δημιουργία φαγούρα και τσούξιμο θα σε ανακουφίσει. Μην ξεχάσεις, όμως, από πάνω να “κλειδώσεις” με μια κρέμα φραγμού γιατί αλλιώς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα αφυδατώσεις περισσότερο καθώς αυτό το νερό θα εξατμίζεται.

-Πάρε ειδικές μάσκες χεριών ή φτιάξε την δική σου βάζοντας μια γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας και βάζοντας γάντια μιας χρήσης.

-Φόρεσε γάντια όταν πλένεις τα πιάτα ή κάνεις δουλειές του σπιτιού. Η επαφή σου με το νερό είναι ήδη αρκετή.

 

Read More

And More