Γιατί έχουμε μαύρους κύκλους; Πώς διώχνουμε τις σακούλες; Η δερματολόγος απαντά!

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Σωστά! Αλλά πόσο καλή μπορεί να είναι η μέρα μου όταν καθημερινά ξυπνάω και βλέπω στον καθρέφτη μου δύο τεράστιους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μου; Μα, το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκα πολύ νωρίς…
Αυτές είναι σκέψεις που κάνω πολύ συχνά, και όπως διαπίστωσα, δεν είμαι η μόνη. Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με την δερματολόγο Άννα Παγούνη η οποία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που κάνατε και μας έδειξε τον δρόμο για να λύσουμε το πρόβλημα.
Μαύροι κύκλοι και πρησμένα μάτια: αϋπνία είναι η αιτία;
Όχι μόνο! Ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την κούραση υπάρχουν ένα σωρό άλλες αιτίες που τα προκαλούν. Η δερματολόγος Άννα Παγούνη μας λέει χαρακτηριστικά: “Μερικές από τις βασικότερες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η κατακράτηση η οποία μπορεί να έχει πολλές αιτιολογίες όπως η αύξηση κατανάλωσης αλατιού. Επιπλέον, μερικοί ακόμη λόγοι μπορεί να είναι καρδιοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς, νευρικές και ηπατικές νόσοι (π.χ νεφρική ανεπάρκεια), η κούραση, η αϋπνία, η λέπτυνση του δέρματος και η φωτογήρανση”.
Πιο συγκεκριμένα για την λέπτυνση του δέρματος η Άννα Παγούνη επισημαίνει: “Με την πάροδο της ηλικίας (συνήθως μετά τα 40) το δέρμα γίνεται πιο λεπτό κι έτσι φαίνονται κάτω από δέρμα τα αιμοφόρα αγγεία”.
Ωστόσο, τα αίτια δεν περιορίζονται μόνο εδώ. Η αναιμία η οποία μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, ένα έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μαύρους κύκλους. Οι ίδιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν και από το συχνό τρίψιμο της περιοχής λόγω, παραδείγματος χάρη, της αλλεργίας στα μάτια που μπορεί να προκύπτει από μια εποχιακή αλλεργία στη γύρη. Οι λάθος κρέμες που βάζουμε (μπορεί να είναι πολύ παχύρρευστες ή απλά να μην μας ταιριάζουν) ενδέχεται να έχουν τέτοιες επιπτώσεις.
Ρινική συμφόρηση και μαύροι κύκλοι: τι σχέση έχουν;
Να και κάτι που οι περισσότερες από εμάς δεν είχαμε σκεφτεί για τους μαύρους κύκλους: η βουλωμένη μύτη μπορεί να ευθύνεται για αυτή την κατάσταση! Πώς; Η δερματολόγος μας εξηγεί: “Τα αιμοφόρα αγγεία γύρω και κάτω από τα μάτια καταλήγουν στα αγγεία της μύτης. Όταν η μύτη βουλώνει αυτά τα αγγεία φράζουν και η ροή του αίματος μειώνεται. Αυτό, λοιπόν, προκαλεί διαστολή των αγγείων κάτω από τα μάτια με αποτέλεσμα τα τελευταία να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο σκούρα”.
Κουρασμένα μάτια το πρωί; Μα αφού κοιμάμαι αρκετά!
Σε όλες μας έχει συμβεί: μετά από έναν οχτάωρο ξεκούραστο ύπνο τα μάτια μας είναι πρησμένα. Ίσως, περισσότερο και από ότι πριν! Η γιατρός μας δίνει την εξήγηση: “’Οταν είμαστε σε οριζόντια θέση λόγω της βαρύτητας προκαλείται συλλογή υγρών γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα πρήξιμο στην περιοχή. Αργότερα όμως, όταν ξυπνάμε σιγά σιγά αρχίζει η κυκλοφορία της λέμφου και το πρήξιμο υποχωρεί”. Μια πολύ καλή λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να κοιμόμαστε σε ψηλό μαξιλάρι και όχι σε εντελώς οριζόντια θέση.
Κρέμα για τις αιμορροΐδες και στα μάτια: Μύθος ή πραγματικότητα;
Κατά καιρούς όλες έχουμε διαβάσει ή ακούσει ότι πολλά μοντέλα τοποθετούν κάτω από τα μάτια τους κρέμες για τις αιμορροΐδες προκειμένου να μειώσουν τα πρηξίματα. Ισχύει ότι κάνουν δουλειά ή μήπως πρόκειται για ακόμη έναν… αστικό μύθο; Ρώτησα την δερματολόγο Άννα Παγούνη η οποία μου είπε το εξής: “Σαν δερματολόγος δεν το συνιστώ. Κάποιες κρέμες για αιμορροΐδες περιέχουν κορτιζόνη στη σύνθεσή τους η οποία καλό θα ήταν να αποφεύγεται να τοποθετείται κάτω από τα μάτια. Και αυτό γιατί το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι πολύ λεπτό και η απορρόφηση της κορτιζόνης μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη λέπτυνση της περιοχής. Ωστόσο, για να σας πω ότι ισχύει ή δεν ισχύει πρέπει να γίνουν κάποιες έρευνες, να υπάρχουν εργασίες, γεγονός το οποίο δεν υφίσταται. Η συμβουλή μου είναι να το αποφύγετε!”.
Έξυπνα tricks και συμβουλές
Σκέψου το απλά: αν είχες πονοκέφαλο θα έπαιρνες χάπι για τους στομαχικούς πόνους; Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τα μέσα αντιμετώπισης των μαύρων κύκλων και των πρησμένων ματιών εξαρτώνται άμεσα από τα αίτια που τα προκαλούν. Για παράδειγμα, αν το αίτιο είναι η αϋπνία και η κούραση αν ξεκουραστούμε ναι, θα φύγουν. Αν όμως η αιτία είναι άλλη, όσο κι αν ξεκουραστούμε δεν θα δούμε αποτέλεσμα και θα χρειαστούν άλλες λύσεις. Γενικά, πάντως, αυτά που μπορείς να κάνεις είναι τα εξής:
1.Μείωσε το αλάτι και αύξησε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και νερού.
2.Αναζήτησε μια κρέμα ματιών που να περιέχει στην σύνθεσή της βιταμίνη Κ (βοηθάει πολύ), ρετινόλη, βιταμίνη C και οξέα φρούτων.
3.Για να μειώσεις την λέπτυνση του δέρματος που προκαλείται κατά κύριο λόγο από την φωτογήρανση, χρησιμοποίησε οπωσδήποτε αντηλιακή κρέμα.
4.Πλύνε το πρόσωπό σου με κρύο νερό. Το ζεστό προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τα αγγεία κάτω από τα μάτια να είναι πολύ πιο εμφανή.
5.Τοποθέτησε στα βλέφαρά σου κρύα σακουλάκια με τσάι που έχει κρυώσει (η τανίνη βοηθά). Εναλλακτικά, και τα παγάκια μπορούν να προκαλέσουν αποσυμφόρηση.
Τώρα κάνε κλικ εδώ και δες μερικές από τις αγαπημένες μας κρέμες ματιών!
Ηοw to: εδώ ο Γρηγόρης Πυρπύλης μας δείχνει πώς να καλύψουμε τέλεια τους μαύρους κύκλους. Κάνε κλικ για να δεις όλα τα βήματα.

Read More

And More