Γαλοπούλα γεμιστή

4 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Μια πεντανόστιμη συνταγή με γέμιση από λαχταριστό κάστανο και κιμά. Η προετοιμασία της είναι αρκετά μπελαλίδικη, όμως το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

Συστατικά

  • 500 γρ. κάστανα
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2/3 του φλιτζανιού ρύζι μακρύκοκκο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1-2 γαρίφαλα κοπανισμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια ψιλκομμένα
  • 1 γαλοπούλα 5-6 κιλά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1/4 φλιτζάνι ουίσκι
  • 7 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Χάραξε τα κάστανα και βράσε σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 185 C
  • Κόβουμε τα βρασμένα κάστανα σε κομματάκια
  • Σόταρε στο βούτυρο το κρεμμύδι να μαλακώσει και πρόσθεσε το σέλινο ψιλοκομμένο
  • Πρόσθεσε τον κιμά και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια πρόσθεσε και το ρύζι και σβήσε με ένα φλιτζάνι του καφέ νερό. Συμπλήρωσε με τα μπαχαρικά
  • Ρίξε στη συνέχεια τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα αμύγδαλα και τα κάστανα και ανακάτεψε και άφησε τα υλικά να βράσουν όλα μαζί για περίπου 8 λεπτά
  • Άφησε τη γέμιση να κρυώσει και αφαίρεσε το ξύλο της κανέλας
  • Άλειψε τη γαλοπούλα με πορτοκάλι και κονιάκ και αλατοπιπέρωσε την
  • Γέμισε προσεκτικά την γαλοπούλα με τη γέμιση και ράψε την κοιλιά της γαλοπούλας
  • Άλλειψε άλλη μια φορά με το πορτοκάλι και το κονιάκ και βάλτη στη γάστρα
  • Θέλει αρκετό ψήσιμο 3 με 4 ώρες, ενώ καλό είναι όσο ψήνεται να την αλείφεις τακτικά με πορτοκάλι και κονιάκ

Tip


Read More

And More