Πασχαλινά κουλουράκια σμυρνέικα

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Όλα καλά, αλλά το Πάσχα χωρίς τα κλασικά αφράτα κουλουράκια με την αμμωνία δεν γίνεται. Βρήκαμε μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές από τη Σμύρνη για να ετοιμάσεις πλεξούδες και σαλιγκαράκια.

Συστατικά

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 80 ml χυμό πορτοκάλι (ή γάλα χλιαρό) ή Λιγότερο από 1 ποτήρι
  • 4 αυγά
  • 5 γρ. μαστίχα σκόνη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή μία βανίλια
  • 1 κ.γ. ανθρακική αμμωνία
  • 1 χτυπημένο αυγό για άλειμμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC βαθμούς.
  • Κοσκίνισε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου σε ένα μεγάλο μπολ και κάνε μια λακκουβίτσα στο κέντρο
  • Διάλυσε την αμμωνία στο γάλα ή στο χυμό
  • Χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη
  • Ρίξε στο μπολ με το αλεύρι τα αυγά με τη ζάχαρη και το γάλα ή το χυμό. Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα
  • Ζύμωσε τα υλικά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή
  • Κόψε από τη ζύμη ένα μικρό κομμάτι και πλάσε ένα κορδόνι. Κάνε το κορδόνι πλεξούδα ή σαλιγκάρι ανάλογα με το σχήμα που θέλεις να έχουν τα κουλουράκια σου. Επανέλαβε με την υπόλοιπη ζύμη
  • Άλειψε τα κουλουράκια με λίγο αυγό και βάλτα σε λαμαρίνα που έχεις στρώσει με λαδόκολλα
  • Ψήστα για περίπου 20′ λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν

Tip


Read More

And More