Συνταγή για μαστιχωτό πασχαλινό τσουρέκι

5 ώρες και 20 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
2
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Από εκείνα που ανυπομονείς να ψηθούν, για να τα απολαύσεις!

Συστατικά

  • 135 γρ. βούτυρο
  • 135 γρ. γάλα, πλήρες
  • 200 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 900 γρ. αλεύρι, για τσουρέκι
  • 20 γρ. ξερή μαγιά
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 5 γρ. μαχλέπι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το χλιαρό νερό με μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά. Τυλίγεις καλά το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις για περίπου επτά λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα.
  • Παράλληλα, σε ένα μπλέντερ χτυπάς τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη, ώστε να γίνουν σκόνη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνεις το βούτυρο με τη ζάχαρη και το γάλα. Μόλις λιώσουν τα υλικά, περιμένεις, μέχρι να “έρθουν” σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις το μείγμα με το βούτυρο και τέσσερα αυγά και ανακατεύεις πολύ καλά με ένα σύρμα. Προσθέτεις και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύεις καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Στο μίξερ, ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με το βούτυρο και τη μαγιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να ομογενοποιείται, αυξάνεις την ταχύτητα σε μεσαία και συνεχίζεις το χτύπημα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ, αλλά να παραμένει κολλώδης και μαλακή.
  • Καλύπτεις τη ζύμη με μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για περίπου τρεις ώρες.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, την επεξεργάζεσαι απαλά για λίγο στα χέρια και την κόβεις σε έξι μερίδες.
  • Παίρνεις την κάθε μερίδα και την ανοίγεις σε ρολό. Πιάνεις τις δύο άκρες του ρολού και αρχίζεις να το τινάζεις στον αέρα πάνω- κάτω, ώστε να μακρύνει και να γίνει λωρίδα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανοίγεις άλλες δύο λωρίδες και πλέκεις ένα τσουρέκι με τρεις πλεξούδες.
  • Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη ζύμη, ώστε να σχηματίσεις και το δεύτερο τσουρέκι και τα αφήνεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε ζεστό μέρος για άλλη τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  • Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύεις το αυγό που σου έχει απομείνει με μία κουταλιά νερό και αλείφεις τα τσουρέκια απαλά με ένα πινέλο.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστούν, τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Απολαμβάνεις με λίγο τριμμένο αμύγδαλο από πάνω!

Read More

And More