Τα κουλουράκια της Λαμπρής

1Ω & 20'
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ψάχνεις τη συνταγή για τα κλασικά κουλουράκια που έφταχνε η γιαγιά σου; Εκείνα που γίνονταν τόσο αφράτα και γευστικά που τρελαινόσουν να τα βουτάς στο γάλα. Τη βρήκαμε και στην παρουσιάζουμε για φέτος το Πάσχα.

Συστατικά

  • 430 γρ. ζάχαρη
  • 8 κρόκους και 5 ασπράδια αυγών
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 2 βανίλιες
  • 24 γρ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2-3 κ.γ. χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
  • 1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Χτύπα στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Σε άλλο μπολ χτύπα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Πρόσθεσε στους κρόκους με τη ζάχαρη, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι (ή πορτοκάλι), την αμμωνία διαλυμένη στο χλιαρό γάλα και τις βανίλιες. Μετέφερε το μείγμα σε μπολ που θα ζυμώσεις.
  • Πρόθεσε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά.
  • Ρίξε το αλεύρι σε δόσεις και ζύμωσε το μείγμα.
  • Βούτα τα χέρια σου στο λιωμένο βούτυρο και συνέχισε το ζύμωμα (βουτώντας τα χέρια σου) μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να έχεις ένα μέτριο ζυμάρι.
  • Άφησέ το να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά.
  • Πλάσε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλεις, βάλτα σε λαμαρίνα που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Tip

Προσοχή: Μη βάζεις πολύ ζυμάρι σε κάθε κουλουράκι γιατί φουσκώνουν.

Read More

And More