Χοιρινό μπούτι ρολό με δαμάσκηνα

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το χοιρινό έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες. Για αυτό και εμείς σου προτείνουμε μια κατ’ εξοχήν χριστουγεννιάτικη συνταγή με δαμάσκηνα

Συστατικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι ξεκοκκαλισμένο
  • 2 πράσα
  • 25 δαμάσκηνα ξερά
  • 5 κλωναράκια σέλινο
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 10 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 6 κ.σ βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο σπάγγο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τα δαμάσκηνα στο κονιάκ να μουσκέψουν από βραδύς
  • Άνοιξε το χοιρινό μπούτι και αλατοπιπέρωσέ το
  • Ψιλόκοψε το πράσο και το σέλινο. Σε ένα τηγανάκι λιώσε 3 κ.σ. Βούτυρο και σόταρέ τα. Όταν μαραθούν καλά στρώσε τα πάνω στο κρέας
  • Βγάλε τα δαμάσκηνα από το κονιάκ και στρώσε τα πάνω από τα πράσα με το σέλινο. Κράτησε το κονιάκ
  • Χρησιμοποιήσε τα αμπελόφυλλα σαν στρώμα για να πατήσει επάνω το κρέας
  • Τύλιξε όλες τις στρώσεις αυτές, μαζί με τα αμπελόφυλλα σε ένα σφιχτό ρολό
  • Δέσε το ρολό σου με το σπάγγο ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο
  • Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα που να χωρά όλο το ρολό, σόταρε όλο το ρολό στο υπόλοιπο βούτυρο και στη συνέχεια πρόσθεσε το κονιάκ
  • Άφησε το ρολό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου
  • Παρακολούθησε το ρολό και αν δεν έχει πολλά υγρά πρόσθεσε λίγο χλυαρό νεράκι
  • Συνόδευσέ το με πουρέ πατάτας ή ρύζι

Tip

Πρόσεξε ο σπάγγος να μην είναι πλαστικός. Θα βρεις ειδικό σπάγγο για μαγείρεμα

Read More

And More