Χριστουγεννιάτικη παραδοσιακή πουτίγκα

8 ώρες 30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
10
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστή, αρωματική και γιορτινή πουτίγκα με παράδοση από την Μ. Βρετανία

Συστατικά

  • 450 gr μείγμα αποξηραμένων φρούτων
  • 25 gr μείγμα αποξηραμένης φλούδας φρούτων
  • 1 μικρό μήλο ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 4 κ. σούπας + έξτρα κονιάκ
  • 55 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ. γλυκού μείγμα γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου
  • 1 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • 110 gr ζελατίνη
  • 110 gr μαύρη ζάχαρη
  • 110 gr τρίμμα ψωμιού
  • 25 gr αμύγδαλα θρυμματισμένα
  • 2 μεγάλα αυγά

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Άλειψε καλά με βούτυρο την ειδική φόρμα για πουτίγκα.
  • Ανακάτεψε τα αποξηραμένα φρούτα με τις αποξηραμένες φλούδες, το μήλο, τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Πρόσθεσε και το κονιάκ, κάλυψε με μια πετσέτα και άφησε να μαριναριστούν για τουλάχιστον μία ώρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το μείγμα μπαχαρικών και την κανέλα.
  • Πρόσθεσε την ζελατίνη, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το τρίμμα ψωμιού και τα αμύγδαλα.
  • Πρόσθεσε και το μείγμα μαριναρισμένων φρούτων.
  • Χτύπησε τα αυγά ελαφρώς και ρίξε και αυτά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίξε το μείγμα στην ειδική φόρμα για πουτίγκα, πιέζοντάς το ελαφρώς με ένα κουτάλι.
  • Έπειτα, στρώσε βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο στην επιφάνειά του, φροντίζοντας να δημιουργήσεις πτυχώσεις, ώστε να αφήσουν χώρο τα χαρτιά στο γλυκό να φουσκώσει.
  • Με ένα κομμάτι σπάγκο δέσε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο γύρω από τη φόρμα, για να κρατήσουν μέσα τους τη θερμότητα.
  • Βύθισε τη φόρμα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, κλείσε την κατσαρόλα με το καπάκι της και άφησε την πουτίγκα να ψηθεί στον ατμό για περίπου επτά ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
  • Αφαίρεσε από την κατσαρόλα και άφησε την πουτίγκα να κρυώσει εντελώς, πριν αφαιρέσεις το αλουμινόχαρτο και χαρτί.
  • Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάνε μικρές τρύπες σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και ράντισέ το με λίγο ακόμη κονιάκ.

Read More

And More